Palestina: Izrael mijenja sistem uspostave dvije države apartheidom
(Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Palestina: Izrael mijenja sistem uspostave dvije države apartheidom

Ministarstvo vanjskih poslova Palestine saopćilo je da rast nasilja i kršenja ljudskih prava izraelskih snaga i jevrejskih doseljenika predstavlja posljedicu činjenice da izraelske vlasti uvode sistem apartheida umjesto rješenja bliskoistočne krize na sistemu uspostave dvije nezavisne države.

Palestinske vlasti osudile su sve učestalije napade jevrejskih doseljenika i izraelskih snaga u Palestini te su za to optužile izraelsku vladu.

"Jevrejski doseljenici konstantne napade na Palestince i njihovu imovinu izvode pod okriljem izraelskih snaga. Takvo nasilje je alat kojim Izrael nastavlja okupaciju palestinske teritorije i planira aneksiju Zapadne obale", navodi se u saopćenju.

Iz Ramalaha su također poručili da nasilje koje izraelske snage provode nad Palestincima predstavlja uvod u nastavak bliskoistočnog kaosa.

"Sve je to posljedica odluke Izraela da sistem uspostave dvije države zamijeni uspostavom odvratnog sistema apartheida na okupiranoj palestinskoj zemlji. Takvim sistemom, pred očima svjetske javnosti, nameću odluke o širenju jevrejskih doseljeničkih naselja", navodi se u saopćenju.

Palestinske vlasti su pozvale međunarodnu zajednicu i Sjedinjene Američke Države (SAD) da stanu uz palestinski narod i pomognu u implementaciji mirovnih zahtjeva koji se temelje na poštivanju međunarodnog prava.

federalna.ba/AA

Palestina Izrael Ljudska prava kršenje ljudskih prava
žrtve Palestina Izrael Naftali Bennett
0 04.12.2021 21:42
ljekari koronavirus Izrael
0 30.11.2021 14:04
Isaac Herzog Izrael Hebron Palestina Zapadna obala
0 28.11.2021 18:19
omikron soj koronavirus Izrael
0 28.11.2021 09:36