Pakistanski sud produžio pritvor Imranu Khanu za još 14 dana
(Izvor: EPA-EFE/SOHAIL SHAHZAD)

Pakistanski sud produžio pritvor Imranu Khanu za još 14 dana

Pakistanski sud produžio je u srijedu pritvor bivšem premijeru zemlje Imranu Khanu za još 14 dana u slučaju u kojem je optužen za odavanje državnih tajni, potvrdio je njegov advokat.

Rasprava o "slučaju šifra" održana je u zatvoru u sjeveroistočnom okrugu Attock, oko 80 kilometara od glavnog grada Islamabada, gdje se Khan trenutno nalazi zbog sigurnosnih razloga.

Ovaj slučaj je vezan za diplomatsku komunikaciju između Washingtona i Islamabada, za koju Khan kaže da je dio američke zavjere za rušenje njegove vlade.

Sudija Abul Hasnat, koji je stigao iz Islamabada, produžio je Khanu pritvor na zahtjev tužilaštva do 10. oktobra.

"Pritvor Imranu Khanu je produžen do 10. oktobra, što je potpuno pogrešna odluka, jer tužilaštvo nije dostavilo izvještaj, a sudija mu je produžio pritvor umjesto da ga časno oslobodi", rekao je Latif Khosa, Khanov advokat, novinarima ispred zatvora Attock.

Bivši ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi u utorak je doveden u sud u Islamabadu s lisicama na rukama, a njegov sudski pritvor je također produžen do 10. oktobra. Qureshi je također uhapšen u "slučaju šifra".

U ponedjeljak je predsjednik Višeg suda u Islamabadu Aamir Farooq naložio vlastima da prebace Khana iz zatvora Attock u zatvor Adiala u Rawalpindiju na zahtjev njegovih advokata.

Viši sud suspendovao je kaznu na koju je Khana (70) osudio prvostepeni sud u Islamabadu ranije u augustu zbog prikrivanja detalja i nezakonite prodaje državnih poklona koje je primio tokom premijerskog mandata od 2018. do 2022. godine. Shodno tome, izborna komisija mu je zabranila obavljanje javnih funkcija na pet godina.

Bivši igrač kriketa suočava se s nizom optužbi, a smijenjen je glasanjem o nepovjerenju u aprilu 2022. godine.

federalna.ba/AA

Imran Khan pritvor
američki novinar Rusija pritvor
0 28.11.2023 15:40
Jurgen Klismann Son Jun-ho Kina pritvor
0 23.11.2023 10:39
Granična policija Bosne i Hercegovine ilegalni migranti pritvor
0 17.11.2023 14:55
Tužilaštvo KS pritvor Anel Bećirović
0 16.11.2023 11:38