Pakistan najavio deportaciju ilegalnih migranata

Pakistan najavio deportaciju ilegalnih migranata

Pakistan će u četvrtak početi protjerivati imigrante bez dokumenata, uključujući stotine hiljada ljudi iz susjednog Afganistana, saopćio je ministar unutrašnjih poslova privremene vlade.

Islamabad je najavio plan u ovom mjesecu, rekavši da iza napada, krijumčarenja i drugih zločina na njegovoj teritoriji stoje afganistanski državljani. Kabul je odbacio optužbe, a grupe za ljudska prava su protestirale, tražeći od Pakistana da ih preispita.

- Preostala su samo dva dana za dobrovoljni povratak", kazao je Sarfraz Bugti u video izjavi objavljenoj u utorak.

Operacija će biti "duga i postepena", dodao je ne ulazeći u dalje detalje o vremenskom okviru.

- Ne deportujemo nijednu izbjeglicu. Samo oni koji su potpuno ilegalni napustit će Pakistan - rekao je on.

Pakistan je dom za više od četiri miliona afganistanskih migranata i izbjeglica, od kojih je oko 1,7 miliona bez dokumenata, tvrdi ministarstvo unutrašnjih poslova.

Islamabad je saopćio da su Afganistanci bili uključeni u 14 samoubilačkih napada ove godine i optužio je militantne grupe koje djeluju na njegovoj teritoriji za obuku boraca preko granice.

Bugti je kazao da će onima koji dobrovoljno odlaze pomoći vlada u privremenim centrima.

- Pokušat ćemo da im obezbijedimo hranu i zdravstvene objekte za dva do tri dana - dodao je.

Zapadne ambasade i Ujedinjene nacije pozvali su Pakistan da identificira i zaštiti Afganistance koji su u opasnosti od progona kod kuće.

- Amnesty International snažno ponavlja poziv vladi Pakistana da odmah poništi svoju odluku o prisilnoj deportaciji neregistrovanih afganistanskih izbjeglica prije roka određenog za sutra - navodi se u saopćenju grupe.

Dodaje se da Pakistan mora ispuniti svoje međunarodne pravne obaveze i zaustaviti uznemiravanje afganistanskih izbjeglica širom zemlje.

- Amnesty International također poziva međunarodnu zajednicu da finansijski podrži Pakistan za smještaj afganistanskih izbjeglica i da podijeli odgovornost za pružanje zaštite onima koji bježe od progona u Afganistanu - dodaje se u saopćenju.

Amnesty International je naveo da su životi i prava u pitanju zbog "kolektivnog neuspjeha pakistanske vlade i međunarodne zajednice da podijele odgovornost za njihovu zaštitu", naglašavajući rizike za žene, novinare, branitelje ljudskih prava, demonstrante, umjetnike, bivše vladine službenike i osoblje snaga sigurnosti.

federalna.ba/Fena

Pakistan migranti