videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Pad novozaraženih u Kantonu 10

U Kantonu 10 se u zadnjih desetak dana bilježi pad novozaraženih korona virusom, a u odnosu na prošli mjesec kada su na Covid odjelu kantonalne bolnice u Livnu bili popunjeni svi kapaciteti, danas je na hospitalizaciji svega šest osoba. Inače, u tom kantonu se i cijepljenje već dulje vrijeme obavlja bez prethodne najave. 

U Kantonu 10 trenutno je 25 aktivnih slučajeva korona virusa, a svi pozitivni su u izolaciji. Premda je četvrti val koronavirusa u stagnaciji, struka kaže kako nije vrijeme za opuštanje, ali i da je smrtnost u ovoj fazi bila veća od prethodnih. 

“Nažalost, u našem kantonu je od početka četvrtog vala 20 osoba preminulo od posljedica koronavirusa i želim naglasiti da sve osobe koje su umrle od posljedica infekcije su necijepljene", istakla je dr. Diana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo K10.     

Oni koji su preboljeli koronu spremni su cijepiti se, a dodatni motiv im je i mogućnost kretanja.  

O trećoj dozi više će biti poznato sljedećega tjedna, nakon stručnog sastanka na federalnoj razini. Ono što je izvjesno jeste da će početkom studenog započeti besplatno cijepljenje protiv gripe. 

“I ove godine imamo veliki interes za cijepljenje protiv gripe, već negdje u osmom mjesecu osobe koje se već tradicionalno cijepe ponovo su pristupile predbilježbi i mi samo u Zavodu za javno zdravstvo već imamo oko 300 ljudi koji su se predbilježili i izrazili želju da se cijepe", dodaje dr. Mamić. 

Za svaku bolest, pa tako i za koronu, najbolji lijek je prevencija, a prevencija je cijepljenje, istaknula je dr. Mamić te još jednom apelirala na sve koji se nisu cijepili da, s ciljem zaštite osobnog i zdravlja svojih najmilijih, to učine prije zime. 

federalna.ba

Kanton 10 koronavirus
Slovenija koronavirus Covid19 pandemija virus troškovi
0 02.12.2021 11:00
Južna Koreja koronavirus Covid19 pandemija virus
0 02.12.2021 10:26
Liban koronavirus policijski sat
0 01.12.2021 23:56
SAD koronavirus omikron
0 01.12.2021 20:53