videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Pad broja vakcinisane djece može uzrokovati nove epidemije

Iako u protekle dvije godine govorimo o imunizaciji, često zaboravljamo redovnu imunizaciju djece koja je zakonska obaveza. U praksi je, ipak, zabilježen pad broja vakcinisane djece, a struka upozorava na nove epidemije koje mogu biti rezultat ovakvog ponašanja.

Samo zahvaljujući vrlo uspješnim programima imunizacije određenih bolesti nema desetljećima. Paradoksalno, što je program uspješniji, više se dovodi u pitanje daljnja njegova potreba. U posljednjih desetak godina imali smo epidemije i rubeole i zaušnjaka i dva puta morbila. Ipak, roditelji su i dalje neodlučni:

- Vakcinišem oboje djece. Sad kasnim s vakcinacijom djevojčice, naručivanje je teško, ali inače redovno vakcinišemo.
- Iskreno, sama ne znam šta ni kako, ni da li ćemo ili nećemo, ali kakvo je stanje, daj Bože da hoćemo.
- Imam dvoje djece, već su odrasli, vakcinisane su obje svim vakcinama što su trebale da dobiju.

Razlog neodlučnosti roditelja je neispravno informiranje putem interneta, dok se mišljenje struke ili stručna literatura stavlja postrani. Najviše se boje neželjenih posljedica. Strah je neopravdan, smatra struka.

- Sve neželjene reakcije se bilježe i postoji komisija za postvakcinalne reakcije na području Federacije i kantona u čiji sastav ulaze epidemiolog, pedijatar i neuropedijatar, gdje se svaka neželjena reakcija detaljno razmatra i donosi se odluka da li to dijete i dalje vakcinisati ili ne – objašnjava dr. Sanela Pekmić-Bečić, epidemiolog u INZE.

U protekloj godini čak je 30% manja pokrivenost vakcine protiv morbila, dok je obavezni ciljni obuhvat viši od 90%. Veliku ulogu kod redovne imunizacije djece odigrala je i sama pandemija koronavirusa. Struka ističe neminovnost razvitka novih pandemija u narednom periodu.

- Moramo ukazivati na to da je važno da se i niži obuhvati nadoknade, da se propuštena vakcinacija nadoknadi, da se pregledaju kartoni, pozovu roditelji, da se na neki način ohrabe, da ih i mi kroz svoje istupe potaknemo da provjere imunizacijske kartone svoje djece, knjižice i da nadoknadimo to propušteno cijepljenje – poručuje doc. dr. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZFBiH.

Sve ovo alarm je za roditelje vakcinišu djecu čija kontrola u procesu proizvodnje iznosi čak 75%, a standard garantuje Svjetska zdravstvena organizacija.

federalna.ba

imunizacija vakcinacija