videoprilog Ermine Mušić (Federacija danas)

U Bugojnu otvoren TIFBU

Predstavom „Ne igraj na Engleze“ otvorena je manifestacija „Teatarski Internacionalni Festival u Bugojnu”, na kojoj će nakon prošlogodišnje pauze građani Bugojna, ali i okoline svoje zimske noći provoditi u pozorišnoj sali uz mnogobrojne najavljene predstave.

Na otvaranju festivala sala je bila popunjena do zadnjeg mjesta, a dobra gluma bila je uzrokom smijeha koji je zagrijao gledaoce u zimskoj noći.

Predstavom Teatra Fedra Bugojno u koprodukciji s Gradskim pozorištem Jazavac Banja Luka otvoren je Teatarski internacionalni festival u Bugojnu TIFBU, koji Teatar Fedra organizuje već dvanaest godina.

“Lijepo je što je krenuo TIFBU. Imat ćemo prilike da gledamo još profesionalnih predstava. Ovdje u Bugojnu imamo i amatersko pozorište koje dosta uspješno radi, ali lijepo je u svakom slučaju vidjeti profesionalce na djelu”, kaže posjetilac Suad Velagić.

Da je Teatar Fedra iznjedrila profesionalce, dokaz nam je Senad Milanović, koji je svoje prve pozorišne korake napravio upravo na ovoj sceni, a sada zajedno s kolegama iz Banje Luke igra svoju prvu profesionalnu predstavu.

“Kad prepoznajete nečiji smijeh u sali, i onda je uvijek malo drugačije za nijansu. Pozorište je svakako živa umjetnost tako da je svakako svaki put drugačije, ali u svom gradu je nekako najodgovornije i najljepše”, ističe on.

“Ovo nam je treće igranje u ovoj sali. Imali smo nekoliko u Jazavcu. Iskreno, ne znam kad je bilo bolje. Uvijek su stvarno dobre reakcije, mi se lijepo slušamo na sceni, dobro se pratimo”, kazao je glumac Bojan Kalopić.

Upravo je TIFBU prilika da se pokaže da je Bugojno grad pozorišta, jer sala popunjena do zadnjeg mjesta i gromoglasan aplauz dokaz su da u ovom gradu itekako živi kultura.

“Ove godine smo se odlučili da našoj publici ponudimo samo komedije i dječije predstave, da u ovu zimu koja nam je tužna i zatvorena unesemo malo i radosti”, istakao je Amil Ugarak, direktor Festivala TIBFU.

TIFBU će trajati do sredine februara, a u nadi da ovu zimu učine veselom za sve, pored predstava za odrasle, tokom festivala i oni najmlađi će moći gledati predstave namijenjene za njihov uzrast.

federalna.ba

Teatarski Internacionalni Festival Bugojno TIBFU
Bugojno obilaznica izgradnja ugovor
0 11.05.2022 17:42
Bugojno logor logoraši
0 19.03.2022 15:00
zemljotres Bosna i Hercegovina Bugojno EMSC
0 22.02.2022 13:50
Studio lutkarstva Sarajevo lutkarstvo Bugojno
0 18.02.2022 23:01
Leptir Bugojno muzikoterapija Samira Merdžanić
0 30.12.2021 23:01