videoprilog Rosande Zovko (Federacija danas) (Izvor: Fena/Mario Obrdalj)

Ovogodišnja 'Mostarska liska' ljubiteljima komedije nudi sedam vrhunskih predstava

Ovogodišnje izdanje, 21. po redu, Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ će svim zaljubljenicima u komediju prikazati sedam vrhunskih predstava, a među kojima će se naći i „Ovaj mali život“, predstava u koprodukciji Narodnog pozorišta (NP) u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar. Festival počinje 17. svibnja, a završava 24. svibnja.

Direktor mostarskog Narodnog pozorišta Emir Spahić se na početku konferencije za novinare osvrnuo na razdoblje između dva festivala.

- NP je ostvario značajne rezultate u okolnostima u kojima se nalazi. Imamo stabilno poslovanje, radili smo na unaprjeđenju naših programskih sadržaja što se ogleda kroz broj odigranih predstava, premijera, gostovanja, osvojenih nagrada i ostalog. Također smo radili na poboljšanju infrastrukture u zgradi Pozorišta, stvarajući bolje uvjete – izjavio je Spahić.

Vjeruje da će mostarska publika uživati, ali se dotaknuo problema koji trenutno obilježava kazališnu scenu u Mostaru.

- Nadam se da ćemo s ovim festivalom osigurati mostarskoj publici sedam dana kvalitetnog kazališnog sadržaja. Dolazimo do točke, do jedne groteske i to moram spomenuti. Sve što smo radili, radili smo s  ekstremnim naporom, godinama nas muči jedan te isti problem, a to su ljudski resursi. Sve to dovelo je da smo angažirali dvije nacionalne kuće kako bi sastavili ansambl od pet glumaca potreban za ovu koprodukcijsku predstavu. S ovog mjesta apeliram na sve one kojih se ovo tiče da povedemo računa o tome, u protivnom ćemo doći u bezizlaznu situaciju – poručio je Spahić.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja je iskoristio prigodu da čestita na još jednoj uspješnoj organizaciji festivala Mostarska liska.

- To je festival koji je u našim mostarskim, ali i širim okvirima, vrlo značajan i profiliran festival koji treba našoj kazališnoj sceni. Slažem se s kolegom Spahićem, činjenica je i da NP i HNK funkcioniraju u jako teškim uvjetima koji se u prvom redu očituju kroz nedostatak kadrova i u takvim uvjetima je jako teško postizati rezultate koje naše dvije kuće postižu – naglašava Vukoja.

Ravnatelj HNK Mostar kazao je kako se nada da će se i u budućnosti nastaviti dobra suradnja između dvije mostarske kazališne kuće.

- Posebno me veseli što će naša koprodukcijska predstava biti odigrana na samom otvaranju festivala što smatram da je svojevrsna čast. Želim s ponosom spomenuti da je ova peta službena koprodukcija HNK i NP-a i nadam se da ćemo to nastaviti u budućnosti. Ponosan sam što smo bili dio ovog projekta – istaknuo je Vukoja.

Selektor ovogodišnjeg festivala Mirza Skenderagić izjavio je kako mu cilj bio da pronađe i uvrsti sve vrste i sve forme komedije u repertoar.

- Komedija je žanr koja ima najviše unutarnjih formi koje se razlikuju. Mislim da smo u tome i uspjeli, u ovogodišnjem programu možemo vidjeti društveno angažirane komedije, urnebesne komedije, komedije koje su bliske mjuziklima, komedijsku monodramu i duodramu. To u cjelini stvara zanimljiv program koji će zabaviti publiku i postaviti pitanja koja se tiču društvenog stanja u našoj zemlji – smatra Skenderagić.

Više o zajedničkoj predstavi „Ovaj mali život“ rekla je autorica i redateljica Emina Kovačević-Podgorčević.

- Prije svega, izgledalo je da će ova predstava biti potvrda Murphyjevog zakona (ako nešto može krenuti krivo, vjerojatno će krenuti krivo, op. a.), izgledalo je kao teorija kaosa koja se odvija pred našim očima. Međutim, dogodila se predivna stvar i predstava je pobila taj zakon. U nemogućim uvjetima, pritiscima, uspjeli smo napravit nešto i s obrazom ćemo izaći pred mostarsku publiku. Radili smo u izuzetno kratkom roku (…), s nekima od glumaca je ovo moja prva suradnja, a vjerujem da smo na kraju dobili predstavu koja je neka vrsta otpora čitavom kaosu oko nas, predstava koja je istinski plod ljubavi prema kazalištu i publici – zaključila je Kovaćević-Podgorčević.

Da je rad na predstavi bio težak, s autoricom su se složile i glumice u predstavi Fatima Kazazić Obad i Nikolina Marić koje su, između ostalog, poručile kako im je ogromna čast igrati na „Mostarskoj liski“.

Ovogodišnji stručni žiri čine Emir Hadžihafizbegović, Miroslav Momčilović i Maja Lasić.

Svečano otvaranje „Mostarske liske“ je u petak, 17. svibnja, premijernom izvedbom predstave „Ovaj mali život”.

federalna.ba/Fena

Mostarska liska
Mostarska liska festival komedije Teatar Exit
0 24.05.2024 08:50
Mostarska liska Međunarodni festival komedije
0 09.04.2024 14:43
Mostarska liska Mostar
0 27.05.2023 10:23
Mala liska Mostarska liska
0 24.05.2023 08:32