videoprilog Aldine Smajić (Dnevnik 2)

Ovog petka o digitalnim uređajima za naredne izbore

Koalicija pod lupom još od 2014. godine, nakon svih izbora, dostavlja nadležnim institucijama u BiH niz preporuka za unapređenje izbornog procesa. Izborna reforma ne smije biti pitanje političkog nadmetanja, već zajednički napor svih relevantnih društvenih aktera. Poznato je da su izbori 2022. godine bili upitni zbog nedostatka finansijskih sredstava, a Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine uspjela ih je realizovati uz pomoć visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u maju 2022. godine naišla je na niz prepreka i izazova u provedbi Općih izbora. Jedan i zasigurno najvažniji je njihovo finansiranje. Uloženi su ogromni napori da se osiguraju finansijska sredstva za održavanje, iako to nije bila obaveza ove nezavisne institucije, ali uz pomoć visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je 7. juna 2022. godine donio tri važne odluke, među kojima je i Odluka o odobravanju raspodjele sredstava na ime održavanja izbora.

„Ovim potezima visoki predstavnik je trajno otklonio mogućnost blokade i održavanja izbora u Bosni i Hercegovini putem uskraćivanja finansijskih sredstava. Dakle, automatski i kontinuirano se rješava pitanje finansiranja svih narednih izbora u BiH u situaciji i kada je privremeno finansiranje. Dakle, kada budžet ne bude usvojen, mi ćemo imati sredstva za realizaciju izbora“, kazao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH.

Politički napadi, zastoji, blokiranje ključnih institucija i retorike političkih stranaka koje su ukazivale na etničke podjele, fizičke prijetnje članovima CiK-a BiH - samo su neki od pokušaja da integritet izbora bude upitan, a povjerenje građana prokockano.

„U toku posljednjih izbora sarađivali smo sa institucijama u Bosni i Hercegovini na velikom broju aktivnosti i projekata koji su povezani sa unapređenjem izbornih zakona, jačanja kapaciteta Centralne izborne komisije BiH i izborne administracije, kao i na podizanju svijesti civilnog društva kada je riječ o procesu demokratizacije izbornog procesa kroz projekte saradnje“, kazala je Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.

Uprkos svim preprekama, Centralna izborna komisija BiH uspješno je provela Opće izbore 2022. godine. Neke od novina koje su olakšavale sam proces je i elektronski sistem prijavljivanja birača za glasanje izvan BiH putem portala e-Izbori. Da bi se u budućnosti spriječila krađa identiteta, a izbori bili transparentni, CIK BiH je predstavio i digitalne uređaje koji će za naredne izbore biti svakako od velikog značaja. O tome će detaljnije govoriti ovog petka.

federalna.ba

CIK BiH SIP BiH