Ovo su umjetnici koji su otkazali nastupe u Rusiji

Ovo su umjetnici koji su otkazali nastupe u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je sveobuhvatni napad na Ukrajinu u ranim jutarnjim satima 24. februara u kojem je poginulo na stotine osoba, a mnoge su povrijeđene. Kao odgovor na agresiju, muzički umjetnici protestiraju zbog nasilja otkazujući svoje predstojeće koncerte u zemlji.

Nakon višemjesečnog vojnog jačanja duž ukrajinske granice, Putin je najavio da u Ukrajini sprovodi "specijalnu vojnu operaciju" koja se od tada pretvorila u ničim izazvan napad na zemlju. Putin traži da se Ukrajina demilitarizuje i ima za cilj da spriječi ulazak Ukrajine u NATO, odbrambeni savez od 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Države.

U nastavku pogledajte listu umjetnika koji su otkazali zakazane koncerte u Rusiji.

Green Day

Green Day je trebao da nastupi 29. maja na moskovskom stadionu Spartak, koji ima kapacitet od više od 45.000 gledalaca.

„Teška srca, u svjetlu aktuelnih događaja smatramo da je neophodno da otkažemo naš predstojeći nastup u Moskvi na stadionu Spartak“, objasnio je bend putem Instagram Storyja.

Louis Tomlinson

Tomlinson je trebao nastupiti u kijevskoj Stereo Plazi 4. jula prije nastupa u Moskvi kako bi nastupio u Circus City Hallu 6. jula u sklopu svoje svjetske turneje 2022., u znaku svog debitantskog albuma Walls iz 2020. godine.

"Zbog nedavnih događaja u Ukrajini, sa žaljenjem moram da objavim da su moje turneje u Moskvi i Kijevu otkazane do daljnjeg", napisao je u kratkoj bilješci svojim fanovima na Twitteru. “Sigurnost mojih navijača je moj prioritet i moje misli su usmjerene na narod Ukrajine i sve one koji pate od ovog bespotrebnog rata.”

Yungblud

„Slomljeno mi je srce što moram najaviti da ću otkazati svoje ruske nastupe zakazane za ovo ljeto“, objavljeno je putem Twittera u ponedjeljak (28. februara). “Znam da opaki i brutalni postupci ruskog režima u Ukrajini tokom protekle sedmice ne odražavaju stavove i ideale prekrasnih ljudi koje sam sreo u Rusiji u prošlosti!”

Yungblud je potom dodao poruku ukrajinskom narodu, napisavši: „Moje srce je s vama – već ste pokazali takvu snagu i odlučnost, odupirući se ovoj bespotrebnoj invaziji. Svako zaslužuje da bude kreator svoje sudbine, a ne da mu se to nameće činovima rata i agresije. Ukrajino, obećavam da ću se vratiti čim budem mogao!”

AJR

„Sa žalošću objavljujemo da ćemo otkazati naš predstojeći nastup u Rusiji“, napisala je grupa u petak (25. februara) na Twitteru o svom koncertu u Moskvi, prvobitno zakazanom za 22. oktobar. „Hvala našim ruskim fanovima koji se protive ponašanju njihove zemlje. Naša srca su uz narod Ukrajine. U ovom trenutku, najbolja stvar koju možete učiniti je podijeliti TAČNE informacije.”

Health

"Iako ne želimo da kažnjavamo naše fanove za vladine odluke koje su van njihove kontrole, s obzirom na trenutno stanje stvari, više nećemo izvoditi svoje ranije zakazane nastupe u Sankt Peterburgu i Moskvi", napisao je rock bend u saopštenju podijeljenom na Instagramu. “Naše misli idu ka narodu Ukrajine.”

The Killers

Glasnogovornik benda iz Las Vegasa potvrdio je Billboardu da neće svirati na koncertu 17. jula kao dio moskovskog Park Live Festivala kao reakcija na postupke Rusije.

Iggy Pop

Također je odustao od svog nastupa 10. jula, objašnjavajući u twittu da je „U svjetlu trenutnih događaja, ovo neophodno. Naše misli su sa Ukrajincima i svim hrabrim ljudima koji se protive ovom nasilju i traže mir. #StandingWithUkraine.”

Franz Ferdinand

Škotski rokeri otkazali su planirane nastupe u Sankt Peterburgu (29. juna) i Moskvi (1. jula) nakon agresivne akcije Rusije u Ukrajini. U izjavi su objasnili: „Volimo Rusiju. Ova velika zemlja inspirisala je naš bend kroz svoju umjetnost i književnost i otkako smo prvi put svirali tamo prije sedamnaest godina, izgradili smo bogat i dubok odnos sa našim ruskim fanovima. Od četvrtka ujutro razgovarali smo sa mnogim našim prijateljima u Rusiji putem društvenih mreža i naišli smo na jednoglasno protivljenje ovom nasilju i solidarnost sa našim ukrajinskim prijateljima. Znamo da vidite ludilo rukovodstva vaše zemlje. Znamo da ne želite rat.”

Izjava je završila porukom pune nade: „Uprkos tragediji ove situacije, još uvijek gorimo plamenom optimizma u našim srcima i radujemo se danu kada ćemo se moći vratiti u vrijeme mira da ponovo zajedno podijelimo radost muzike. ”

Bring me the Horizon

Rokeri su 1. marta objavili da bend otkazuje zakazane nastupe u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji zbog ruske invazije. "U znak solidarnosti sa Ukrajinom i da bismo se suprotstavili zločinima koje je počinilo rusko rukovodstvo, moramo otkazati naše predstojeće sastanke u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini", navodi se u njihovom saopštenju. “Zadivljeni smo hrabrošću koju je sada pokazao ukrajinski narod i molimo se za povratak mira što je prije moguće.”

Nick Cave & Bad Seeds

Cave je 1. marta objavio da on i njegov bend povlače ljetne nastupe u Rusiji i Ukrajini.

„Ukrajino, stojimo uz vas, i uz sve one u Rusiji koji se protive ovom brutalnom činu, molim vas da se ovo ludilo što prije završi“, navodi se dijelom u saopštenju.

federalna.ba/ billboard.com

Rusija Bjelorusija Ukrajina agresija vojna agresija kultura muzika
Ukrajina Donjeck Lugansk
0 05.07.2022 08:44
Liz Truss Velika Britanija Rusija
0 04.07.2022 18:33
Ukrajina Rusija Denis Šmigal
0 04.07.2022 17:12
Lugan konferencija Švicarska Ukrajina
0 04.07.2022 09:32