videoprilog Aldijane Guhdija (Federacija danas)

Ove subote veliki koncert Sarajevske filharmonije povodom Dana sjećanja

Manifestacija Dani sjećanja, koja se održava od 4. do. 9 aprila, povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, završava ove subote velikim koncertom Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Kuriozitet ovog koncerta jeste da će biti svirane kompozicije koje su obilježile zlatne godine sarajevske pop-rock scene.

Šezdesete, sedamdesete i osamdesete. Kompozicije Indeksa, Kemala Montena, Bijelog dugmeta i drugih već spadaju u kulturno naslijeđe i s obzirom na trajanje kroz generacije, mogu se nazvati klasicima. Održati sjećanje osnovna je misija koncerta - zbog toga će se naći i na redovnom repertoaru Kuće na obali.

“Ono što je bila naša ideja da ovo bude neka vrsta muzičke čitanke za sve one koji su rođeni mnogo kasnije, ali znaju itekako dobro da i danas su Indeksi i mlađoj i staroj i srednjoj raji nešto što je početak onoga po čemu je Sarajevo bilo Sarajevo”, kazao je Dino Mustafić, direktor NPS-a.

Dirigent Ranko Rihtman ističe kako je ovo dobra ideja i kako treba da se nastavi – da se naprave ciklusi, da se pokrije sav opus koji je stvoren u tim godinama.

Novi arnažmani maestra Ranka Rihtmana i akademskog kompozitora Adnana Mušanovića za pjesme poput “Sarajevo, ljubavi moja”, “Gori vatra”, “Sarajevo će biti” predstavljaju jednu vrstu historijskog časa o razvoju muzičke scene u BiH.

“Ovom muzikom slavimo novi početak, pozivamo generacije da sutra nakon koncerta razmijene ideje, stavove, doživljaje iz različitih perioda”, dodaje Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije.

Koncert “Sarajevo, ljubavi moja” poklon je svim građanima Sarajeva, ulaz je besplatan uz prethodnu rezervaciju.

 

federalna.ba

Sarajevo, ljubavi moja koncert Narodno pozorište Sarajevo
Sarajevo performans Together Narodno pozorište Sarajevo art festival ZVRK Jasmina Prolić
0 26.06.2022 19:17
kosa Narodno pozorište Sarajevo
0 24.06.2022 22:15
Narodno pozorište Sarajevo NPS Bijela tabija
0 24.06.2022 20:29
Superar Narodno pozorište Sarajevo
0 17.06.2022 21:05
Superar Hor Bečkih dječaka Narodno pozorište Sarajevo
0 16.06.2022 21:30
Bordel Eden Narodno pozorište Sarajevo
0 08.06.2022 13:09