Otvorenje Roditeljske kuće u Tuzli u proljeće 2024.

Otvorenje Roditeljske kuće u Tuzli u proljeće 2024.

Projekt izgradnje Roditeljske kuće u Tuzli ušao je u treću završnu fazu izgradnje, kojom su predviđeni unutarnji radovi i uređenje interijera i eksterijera - potvrdila je Feni Atifa Buldić-Bešić, glasnogovornica Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Naglasila je da po trenutnom planu, otvorenje Roditeljske kuće Tuzla treba biti realizirano u proljeće 2024. godine.

- S velikim iščekivanjem taj trenutak čekaju djeca i roditelji koji su trenutno u procesu liječenja, ali i medicinsko osobolje i mi iz Udruženja. Radujemo se svemu dobrom što će Roditeljska kuća donijeti sa sobom - kazala je Buldić-Bešić.

Glavni i najveći donator je Generalni sekretarijat vakufa Države Kuvajt u saradnji sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice BiH, koji je obezbijedio ukupna sredstva po prvobitnom planu izgradnje u iznosu od 800.000 KM.

- Usljed pandemije Covid-19 i globalnih dešavanja došlo je do ekstremnih povećanja cijena svih materijala, između ostalog i građevinskog, uvećala se i vrijednost samog projekta. Stoga su nam dodatno u obezbjeđenju sredstava pomogli iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Od početka je uključen i ambasador projekta Miralem Pjanić, koji je također dao svoj doprinos - navodi Buldić-Bešić.

Ističe također da je Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku izdvojilo sredstva u iznosu od 300.000 KM.

- Jako smo zahvalni što su prepoznali važnost ovog projekta, te što su pomogli njegovu lakšu i bržu realizaciju - istakla je Buldić - Bešić.

Glavni investitor na projektu izgradnje jeste Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka, a Vlada Tuzlanskog kantona i Univerzitetsko klinički centar Tuzla su obezbijedili zemljišnu parcelu na kojoj se gradi kuća na čemu su, kako ističu iz Udruženja, također, jako zahvalni.

federalna.ba/Fena

Roditeljska kuća Tuzla