(Izvor: federalna.ba/Jasenka Tica-Isović)

Otvoreni studio: O NATO putu BiH odlučuju institucije BiH, a ne RS-a

O NATO PUTU BiH ODLUČUJU INSTITUCIJE BiH, A NE RS-a

Gostujući u Otvorenom studiju urednice i voditeljice Jasenke Tica Isović, na Federalnom radiju državni zastupnici DF-a i SNSD-a Dženan Đonlagić i Lazar Prodanović, složili su se da je put BiH ka NATO integracijama neophodan, ali je Đonlagić podsjetio Prodanovića da BiH ima važeće zakone i jasno opredjeljenje za članstvo, a ne partnerstvo sa NATO-om. Vojno-politički analitičar Nedžad Ahatović, također gost Otvorenog studija poručio je kako NATO ima razumijevanja za unutrašnju kompleksnu političku situaciju u BiH, ali da je monitoring reformi neupitan i nemilosrdan.

Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH kazao je neophodno provesti reforme i imati ozbiljan civilni nadzor nad OS BiH.

„Neovisno o različitim stavovima mi imamo jake OS, ujedinjene. I ne treba dodatno stvarati tenzije. To nije u interesu građana i političara.“

Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a složio se kazavši kako je dostignut visok stepen interoperabilnosti, saradnje sa NATO-om.

Dokaz za to je i vježba na Manjači. Druga stvar je politizacija puta ka NATO-u, mi smo se opredijelili da želimo članstvo. Ono što se sad dešava jeste da mi moramo da ispunimo uslove iz ANP-a. Prvi dio programa reformi NATO je prihvatio. BiH je u progamu Akcionog programa za članstvo. Mi smo zapravo trenutno na predzadnjoj stepenici pred članstvom. Ovo je i institucionalno i terenski korak naprijed“-kazao je.

Vojno-politički analitičar Nedžad Ahatović pozdravlja zaključke sa samita u Antaliji i tvrdi kako je sve što je put konsenzusa korak naprijed.

„Druga je stvar politizacija. Tehnička pitanja su zadovoljena, svi preduslovi koji su traženi kao preduslov za članstvo su ispunjeni i kontinuirano se ispunjavaju. Ne znači da ćemo sutra ući u NATO, mi se krećemo ka punopravnom članstvu, a stavovi iz RS-a su sad stvar dijaloga političkih neistomišljenika. Treba otvoriti dijalog. Opredijeljenje za članstvo smo završili još sa Talinskom konferencijom.“

ĐONLAGIĆ: PODSJEĆAM NADLEŽNE U RS-u DA ODLUKE NSRS O PITANJU NATO INTEGRACIJA SU NIŠTAVNE I NEVAŽEĆE

Dženan Đonlagić je kazao kako BiH ima važeće zakone koji se moraju poštivati kad je riječ o NATO putu i da nikakve odluke NSRS nisu važeće u tom smislu.

„Dok ne promijenimo zakon o odbrani, član 84. aktivnosti za put ka NATO-u, Predsjedništvo, Parlament BiH i ostali subjekti u okviru ustavne nadležnosti moraju provesti potrebne aktivnosti. Iz RS-a su promijenili mišljenje, ali to ne znači da na snazi nisu zakonske odredbe.“

Lazar Prodanović je kazao kako ne treba proces provedbe reformi opterećivati bespotrebnim stvarima i dizati tenzije.

„Važno je da OS, VM i Predsjedništvo i Parlament i Komisija za saradanju sa NATO-om treba da se usredsrede na provođenje aktivnosti. Neadekvatnim pristupom samo još više stvaramo antiNATO raspoloženje u BiH. mi sad ne odlučujemo o NATO-u, kad se bude o tome odlučivalo to će biti u institucijama, i potrebno je da postoji konsenzus svih članica NATO-a o prijemu BiH. Uvjeren sam da u ovom trenutku BiH ne bi bila primljena u NATO zbog načina donošenja odluka, bili bismo problem i NATO-u i sve ove reforme koje provodimo treba provoditi na način da se stvori sigurno beskonfliktno okruženje i da OS budu bez pritiska političkih ideologija. Dio političkih odluka usporova ovaj proces, to je tačno.“

Đonlagić je kazao kako su iz RS-a promijenili mišljenje o onome što su ranije sami potpisali kao zajedničko opredjeljenje.

„BiH nije donijela ni usvojila niti jednu odluku kojom je promijenila već usvojeni stav da želi biti članica NATO-a. To što je dio politike iz RS-a tada bio za, a danas je protiv, to ne znači da je BiH institucionalno promijenila svoj stav. BiH će biti punopravna članica NATO-a i ne mislim da NATO-u nije stalo da BiH ne bude članica, naprotiv. Itekako ima interesa da ovaj prostor bude siguran i prosperitetan prostor i NATO tu ima strateški interes. BiH je dat epitet aspiranta u komunikeu od neki dan“- poručio je.

AHATOVIĆ: DODIK NEĆE U NATO, ALI POTPISUJE DOKUMENTE, PITAJTE GA ZAŠTO

Ahatović se složio sa Prodanovićem da NATO ne želi državu koja nema saglasnosti o bitnim stvarima, ali ga je podsjetio da BiH ne spada u tu grupu.

NATO ne uvozi probleme i Prodanović je tu u pravu, samo što ne mislim da je BiH problem. Politički možda da i to govori i to je poruka političarima da se usaglase. Vojska u BiH mora funkcionirati u skladu sa svojom ustavnom ulogom u slučaju bilo kakvog konflikta u BiH, uvjeren sam u to. Naše misije su na visini standarda i to su pokazale misije u kojima smo učestvovali. Dodika treba pitati zašto govori zašto neće u NATO, ali potpiše dokumenete potrebe.

Lazar Prodanović je kazao da nema ništa sporno u potpisivanju dokumenata.

„Potpisujemo sve što je riječ o uspostavljanju jakih i stabilnih OS. Mislim da je obaveza svih pripadnika OS da poštuju zakone o odbrani, imali smo tragično iskustvo koje se ne smije ponoviti. Naše je da provodino reforme, a konačnu odluku će donijeti instucije kad to bude potrebno, konsenzusom.“

PRODANOVIĆ: PREDSJEDNIŠTVO BiH IMA VRLO KONSTRUKTIVAN PRISTUP KAD JE RIJEČ O OSBiH

„Koraci Komisije za saradnju sa NATO-om su pozitivni, konsenzusom je usvojen i drugi Program reformi, koji sad treba da ide na Vijeće ministara pa u NATO- sjedište, očekujem da će Vijeće ministara kao i Komisija usvojiti to jednoglasno i da će se saradnja i NATO-a i OSBiH biti nastavljena. Informacije koje imam nakon vježbe na Manjači su da su ocjene NATO-a odlične. Ovo je bila najveća vježba NATO-a i OS BiH ikada i NATO se vratio u BiH u punom kapacitetu“- kazao je Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a.

Lazar Prodanović je podsjetio da i Srbija koja preferira vojnu neutralnost ima identične vježbe sa NATO-om.

„To što iz RS-a ima otpora posebno kod opozicije spram tih vježbi treba podsjetiti da je vrhovna komanda nad oružanim snagama entiteta u nadležnosti Predsjedništva BiH. I prije reforme OS je bilo tako. Stoga je konsenzus vrlo bitan i mislim da Predsjedništvo trenutno ima konstruktivan pristup. Ne možete ni jedan helikopter staviti u funkciju bez konsenzusa Predsjedništva“- kazao je Prodanović.

Nedžad Ahatović je ocijenio kako Oružanim snagama BiH fali jača materijalna baza te pozvao institicije da izdvoje više sredstava za tehničko osavremenjivanje.

„NATO će to tražiti ukoliko postanemo članica. Kadar imamo. Nažalost ulaganje nije dovoljno, apelujem na državne poslanike da izglasaju veći budžet za OS BiH. Ovo nije zadovoljavajuće. Vježba na Manjači je pokazala da su naši vojnici i kadar zaista odlično obučeni. Ali treba omogućiti bolju opremu. Iz RS-a se stalno potrencira teza o terorizmu, a da smo članica NATO-a učestvovali bismo u aktivnim dejstvima pokušaja suzbijanja takvih aktivnosti i migrantskih i terorističkih. NATO će uvijek ostaviti otvorena vrata za BiH i ima razumijevanje za naše političke prilike, ali će vršiti monitornig kroz ANP i tu nema pardona. BiH je i sa NATO-om i bez NATO-a ključ stabilnosti na Balkanu“- zaključio je Ahatović.

federalna.ba/Jasenka Tica Isović

NATO institucije BiH RS Otvoreni studio
kultura BiH Cvjetni trn Mara Cica Šakotić Mostar
0 20.09.2021 21:00
kultura BiH izložba Progovara(j)mo-Speaking out Mostar Muzej ratnog djetinjstva
0 20.09.2021 20:53
demografija rođeni umrli BiH
0 20.09.2021 12:14
BiH Brčko Breza 94: Bužimska bosanska bitka Sead Jusić Grabež - 1992-1993. godine, trganje od zaborava Mirsad Selmanović
0 19.09.2021 13:58
sport judo Francuska džudo Sarajevo BiH
0 18.09.2021 20:33