(Izvor: federalna.ba/Jasenka Tica Isović)

Otvoreni studio na FR: BiH nema odgovor na sigurnosni izazov migracija

Gosti sinoćnjeg Otvorenog studija na FR, urednice i voditeljice Jasenke Tica Isović, Damir Mašić, predsjedavajući Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH, Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije i Nedžad Ahatović, stručnjak za sigurnost složili su se da je migrantska kriza ozbiljan sigurnosni problem na koji država nema odgovor.

Treba se vratiti na početak, osobe bez identifikacijskih dokumenata na teritoriju BiH u startu krše sve važeće propise ove zemlje- kazao je Mašić.

„Ukoliko tome pridodamo činjenicu da država apsolutno ne kontroliše ovaj proces da ne poduzima sve potrebne mjere na održavanju humanitarnog aspekta tako i sigurnosni aspekt ne može biti zadovoljavajući i samo govori o tome gdje smo mi danas. Te osobe bez ikakve kontrole primaju i novac preko transakcija.“

Stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović kazao je kako ne postoji kontrola ulazaka što je osnov svih daljih problema.

„Vijeće ministara i Ministrstvo sigurnosti moraju raditi posao. Ali ovo je situacija produkt višegodišnjeg potcjenjivanja sigurnosnog sektora i višegodišnje neulaganje u njega. Granična policija se ne može iznijeti sa ovim problemom, jer imate preko 420 ilegalnih prelaza na granici. Niti volje niti kapaciteta, a najezda na granicu je sve veća i veća.“

Mašić, Ahatović i Dizdarević su podsjetili da BiH ima potpisane ugovore o readmisiji sa susjedima te da većina migranata kao što je poznato dolazi iz Srbije, a niko ih upravo po tim ugovorima tamo ne vraća. BiHte ljude tretira kao da su legalno ušli u zemlju- složili su se.

„Ovo je problem države a ne FBiH, sve ostalo je koordinacija. Ne mogu ni FBiH ni kantoni upravljati krizom. Biću konkretan, problem je ovdje što je neko u Vijeću minstara pod probosanskim blokom i neko u Ministarstvu sigurnosti prihvatio u startu da to bude problem dva kantona- to su svi ministri imenom i prezimenom i Selmo Cikotić, posebno“- kazao je Mašić.

„Ako nema ljudi- zašto Vijeće ministara ne poveća ljudske resurse nadležnim agencijama?“- upitao je Mašić.

Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije upozorio je da se zapostavlja sigurnosni problem koji kriza izaziva.

„Migrante promatram kao sigurnosni potencijalni problem. Svaki protupravni ulazak u BiH je krivično djelo. Tačnpje da Granična policija ima ovlaštenja, ali nema dovoljno službenika. Pa se dešava da policija RS-a preuzima te ljude na granici i smješta ih u autobuse i vozi prema Bihaću, umjesto da te ljude kada ih pronađu predaju Službi za poslove sa strancima koji će dalje uz koordinaciju sa Graničnom policijom te ljude po skraćenom postupku, a oni su potpisani u sporazumima o readmisiji sa Srbijom i sa svim drugim zemljama, dakle i sa Hrvatskom i sa Crnom Gorom, vraćati u zemlje odakle su ušli u BiH“- kazao je.

To što radi RS je protuzakonito djelovanje. Ali ne vidim da je neko sa državne razine uhapsio nekog po tom pitanju- stava je Dizdarević koji podsjeća da mi zapravo ne znamo ko su ljudi koji nam prelaze granicu.

„Riječ je o različitim subkulturama, o ljudima koji dolaze preko međunarodnih krijumčara, ljudima koji imaju logistiku za protupravne ulaske, riječ je o ljudima o kojima ne znamo ništa, ni ime ni prezime ni njihov background, ni da li su učestvovali u ratnim zločinima, a znamo da dolaze upravo iz tih područja. Mi imamo ozbiljan problem državnih institucija koji rade protiv građana.“

 

Nedžad Ahatović je istakao kako je migranstska kriza pokazala koliko je štetna decentralizacija kao ustavno uređenje i koliko ona limitira državu u rješavanju problema.

„Sigurnosni sistem u BiH je opterećujući je za sve ostale nivoe vlasti u BiH“- kazao je Ahatović.

Mašić je kazao kako na sceni imamo Dodikovu samovolju dok istovremeno iz Federacije svjedočimo politici „niz dlaku“. Poručio je Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću da prestanu glumiti slučajne prolaznike u priči o migrantima.

S Mašićem se složio Sandi Dizdarević koji je zaključio kako ne postoji zajednički stav politike BiH u odnosu na migracije te da je na sceni i licemjerna politika EU.

federalna.ba/JasenkaTica Isović

Otvoreni studio migrantska kriza Jasenka Tica-Isović
Vehid Šehić Adnan Huskić Jasenka Tica-Isović
0 04.03.2021 12:37
Martin Raguž Otvoreni studio Jasenka Tica Isović
0 04.03.2021 10:30
Srbija migranti migrantska kriza carina
0 27.02.2021 19:11
Otvoreni studio Edin Forto Jasenka Tica Isović
0 25.02.2021 11:25
USK migranti migrantska kriza policija
0 24.02.2021 12:32
Otvoreni studio Halid Genjac Zukan Helez Nikola Lovrinović
0 18.02.2021 11:49