Otvoreni Napretkovi dani kulture u Tuzli

Otvoreni Napretkovi dani kulture u Tuzli

Četvrti Napretkovi dani kulture u Tuzli otvoreni su sinoć koncertom operne dive Vedrane Šimić uz klavirsku pratnju Milana Lucića. 

Koncert je održan u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, a tokom Napretkovih dana publika će moći uživati u izložbama, pozorišnim predstavama, muzičkim večerima i druženju a umjetnicima koji će u Tuzlu dolaziti iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. 

Kada je riječ o sinoćnjem koncertu, Vedrana Šimić je nastupila u rodnom gradu i to uvijek budi lijepe emocije. Za nju nije novost da nastupa pod okriljem HKD "Napredak" jer je upravo u Napretku imala svoj prvi solistički koncert 1994. godine u crkvi Sv. Petra i Pavla. 

Na program su bila djela Ivana pl. Zajca Noć je tiha (tekst: Josip Eugen Tomić), Blagoja Berse Seh duš dan (tekst: Vladimir Nazor), Josipa Hatzea Majka (tekst: Hugo Badalić) i Lađa u noći (tekst: Rikard Katalinić-Jeretov), Ivana Matetića-Ronjgova Moja zemlja (tekst: Drago Gervais), Krste Odaka Mura voda teče (tekst: Vinko Kos), Krešimira Baranovića Crn bel (tekst: Fran Galović), Jakova Gotovca Pjesme čeznuća op. 21 (tekst: narodne), Mornareva ljuba, Žalba na zemlju i S dragim u svijet.

Tuzlanska publika je uživala u izvedbama jedne od najboljih sopranistica u regionu.

federalna.ba/Fena

Napretkovi dani kulture Tuzla