Otvorena skupštinska zasjedanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije

Otvorena skupštinska zasjedanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije

Svetom misom u sarajevskoj katedrali Srca Isusova i svečanom akademijom danas su otvorena skupštinska zasjedanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, saopćilo je Tajništvo Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Euharistijsko slavlje u katedrali predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita uzoriti Vinko kard. Puljić u koncelebraciji s: apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem, biskupom šibenskim i predstavnikom HBK-a mons. Tomislavom Rogićem, biskupima BK-a BiH, provincijalima i okupljenim svećenicima. Također su sudjelovali i članovi Skupštine Sinode koji su tom prigodom imali Ispovijest vjere.

U prigodnoj propovijedi kardinal je podsjetio na dugu povijest prisustva Katoličke crkve na području Vrhbosanske nadbiskupije, spomenuvši pronađene ostatke ranokršćanskih bazilika u: Brezi, na Barama (župa Solakova Kula), Uzdolu, Lepenici, Sarajevu, Zenici…

-Osjećam potrebu kratko podsjetiti na neke činjenice iz naše ne tako davne prošlosti kako bismo lakše shvatili potrebu sazivanja Sinode, koja je, prije svega, poziv da se svi zajedno hrabro i odlučno zauzmemo oko oporavka i opstanka na ovim prostorima, po primjeru naših predaka koji su nam u baštinu ostavili vjernost Bogu, Crkvi, krsnom savezu, svojoj rodnoj grudi i obiteljskom ognjištu- istaknuo je vrhbosanski nadbiskup i naglasio kako mjesna Crkva ni od koga ne traži nikakve privilegije, nego želi uživati svoje pravo i slobodu te na istim prostorima ostati i opstati u zajedništvu vjere i sakramenata sa svojim biskupom kao članom apostolskog zbora i u zajedništvu s Petrom današnjih dana, odnosno s Rimskom Crkvom.

-Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije, koju danas svečano otvaramo, želi također dati svoj doprinos uklanjanju svih predrasuda i podjela, a nadasve potaknuti i ohrabriti svoje sinove i kćeri da se uz pomoć i snagu evanđelja zauzetije zalažu oko misionarskog i evangelizacijskog poslanja Crkve kako bi Božja riječ bila temelj, svjetlo i izvor nastojanja oko izgradnje kraljevstva Božjega već ovdje na zemlji- poručio je vrhbosanski nadbiskup.

Poslije euharistijskog slavlja uslijedila je svečana akademija u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije gdje su se kao gosti pridružili i reisul-ulema Husein ef. Kavazović te predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Tom prigodom su se obratili: kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, generalni tajnik Sinode dr. vlč. Mario Bernadić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić. Isto tako pročitana je poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te limburškog biskupa i predsjednika Njemačke biskupske konferencije mons. Georga Bätzinga koji je poslao video poruku.

Sinoda sa zasjedanjima nastavlja u subotu, 18. septembra  u prostorijama Svećeničkog doma kada će članovi raspravljati o dijelu dokumenta koje je pripravilo Eklezijalno-pravno povjerenstvo Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, saopćilo je Tajništvo Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

federalna.ba/Fena

sinoda Vrbosanske nadbiskupije
Vinko Puljić sinoda Vrbosanske nadbiskupije
0 10.09.2021 18:03