videoprilog Indire Karić (Dnevnik 2)

U Sarajevu ove subote prva Sinoda Vrhbosanske nadbiskupije

Svečanim euharistijskim slavljem u Katedrali Srca Isusova, ove subote će u Sarajevu biti otvorena prva Sinoda Vrbosanske nadbiskupije. Riječ je o svojevrsnom saboru koji će na jednom mjestu okupiti biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, ali i same vjernike, da bi promišljali o pastoralnoj preobrazbi te obnoviteljskoj misiji katoličke Crkve, u skladu s brojnim izazovima današnjice.

Već same posljedice rata narušile su međuljudske odnose, moralna načela su ispolitizirana, materijalizirana, a život vjernika ispunjen besperspektivnošću i nedostatkom nade. Stoga je potrebna pastoralna preobrazba i zajedništvo katoličke Crkve koja će liječiti ljudske duše. Ovako je kardinal Vinko Puljić objasnio ciljeve i važnost sazivanja Sinode u vremenu kada su se kriteriji življenja sveli na imati, trošiti i uživati, a zanemarene ljudskost i suština vjere.

“Sinoda ne želi biti ispolitizirana, Sinioda ne želi da bude sekularizirana. Sinoda želi biti ona koja čovjeku pomaže biti čovjek u slobodi savijesti i vjerodostojnosti svog identiteta”, kazao je Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Iako će Sinoda prioritetno tretirati teme koje imaju pravni, pastoralni, liturgijski, religijsko-pedagoški te medijski karakter, otvorena je i prema svim gorućim pitanjima društva - poput korupcije, odlaska mladih, opće političke klime.

“Crkva mora biti u današnjem vremenu kritičko-proročanski glas. Šta to znači? To znači promijeniti stvari koje nisu uredu u društvu, reći ih naglas i kazati kako bi trebalo da bude”, istakao je prof. Šimo Mašić, predsjednik Pastoralne stručne skupštine Sinode.

Sinoda će imati pet zasjedanja, a nakon posljednjeg - 8. decembra ove godine, njeni će zaključci biti predočeni javnosti kao službeni dokument, s ključnim prioritetima u budućem radu i djelovanju Vrhbosanske nadbiskupije.

federalna.ba

Vinko Puljić sinoda Vrbosanske nadbiskupije
sinoda Vrbosanske nadbiskupije
0 11.09.2021 14:38
Vinko Puljić Johann Sattler
0 06.01.2021 08:20
Vinko Puljić Božić
0 24.12.2020 17:48
Vinko Puljić Božićna poruka
0 23.12.2020 11:40
Vinko Puljić Božić papa Franjo BiH Vatikan
0 20.12.2020 15:17
Vinko Puljić Tomo Vukšić koronavirus
0 12.12.2020 22:37