videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

U Tuzli izložba učesnika manifestacije 'Artistička radna akcija'

U Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli otvorena je međunarodna kolektivna izložba učesnika kulturne manifestacije Artistička radna akcija. Izložba je završna aktivnost ove neobične manifestacije koja je počela još u junu, a održavala se isključivo na otvorenom, u Zlatarskoj ulici u centru grada.

Novootvorenu izložbu u Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića čine djela 11 afirmiranih umjetnica i umjetnika, slikara, kipara, dizajnera i fotografa, koji su stvarali i izlagali u okviru 3. Artističke radne akcije.

„Možete pogledati 10 skulptura, 17 slika i digitalnih radova, jedan video art i 4 fotografije. Možemo napraviti lijep presjek i upoznati se s njihovim radom i angažmanom na polju umjetnosti i kulture", navela je kustosica Amra Ćebić.

Riječ je o umjetnicima iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine te zemalja okruženja, koji su se tuzlanskim ljubiteljima likovne umjetnosti predstavili svojim reprezentativnim djelima.

„Predstavljam se s dvije skulpture, jedna u bijelom mramoru, jedna u crnom. S obzirom na to da sam prvi put ovdje i prvi put sudjelujem na ovoj skupnoj izložbi, jako mi se sviđa. Sve pohvale organizaciji“, istakao je Petar Hranuelli, kipar iz Zagreba.

„Imao sam samostalnu izložbu u Zlatarskoj ulici i ovdje su izabrane četiri fotografije s te izložbe, koje su ustvari stare crno-bijele fotografije s kraja '80-ih, nastale upravo u toj ulici“, kaže Samir Aganović, fotograf iz Tuzle.

Izložbom je zaokružena ovogodišnja Artistička radna akcija koja je tokom 100 dana obuhvatila 45 različitih sadržaja.

„Počev od izložbi u Zlatarskoj, art marketa, muzičkih događaja i raznih drugih performansa. Pošto su izložbe bile jednodnevne, u Zlatarskoj ulici i postavljene po čitav dan, publika koja inače dolazi u galerijske prostore imala je priliku i da porazgovara s umjetnicima“, naglašava organizator Mirsad Hadžiefendić.

Izložba će u Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli biti otvorena do 7. oktobra.

federalna.ba

Artistička radna akcija međunarodna kolektivna izložba Grad Tuzla
Sevdalinko, u srcu te nosim sevdalinka Grad Tuzla
0 29.11.2022 19:58
Grad Tuzla UKC Tuzla simpozij Psihijatrija
0 27.10.2022 18:43
Trg slobode Grad Tuzla Srebrenica
0 20.09.2022 19:45
Grad Tuzla Konferencija informaciono-komunikacionih tehnologija
0 06.09.2022 18:30
Liga BiH Univerzitetski košarkaški klub Student Grad Tuzla
0 04.08.2022 12:20