Otvorena izložba 'Ishodišta', radovi prve četiri generacije profesora i saradnika ALU Sarajevo

Akademija likovnih umjetnosti (ALU) Univerziteta u Sarajevu i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine upriličile su izložbu 'Ishodišta', radova prve četiri generacije profesora i saradnika te akademije, koja je osnovana 1972. godine.

Dekanesa ALU Sarajevo Dubravka Lejlić-Pozderac naglasila je da je gotovo cijela izložba postavljena iz fundusa Umjetničke galerije, za koju kaže da je najveći baštinik povijesti likovne umjetnosti u našoj zemlji.

- Namjera nam je tom izložbom podsjetiti na početke djelovanja Akademije kao jedne od najmlađih članica sarajevskog univerziteta, ali i najstarije visokoškolske ustanove za likovnu umjetnost na prostoru BiH - naglasila je.

Autor izložbenog koncepta prof. dr. Ibrahim Krzović, emeritus, ističe da je to jedna vrsta omaža tim najstarijim generacijama profesora Akademije, a radi se o kvalitetnom izboru djela.   

Kvalitetu saradnje dvije institucije kulture, ALU Sarajevo i Umjetničke galerije BiH, istaknuo je direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović te naglasio i važnost večerašnje izložbe za koju kaže da je svojevrsno podsjećanje na ljude vizionare.

Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu prva je visokoškolska likovno-umjetnička institucija na prostoru Bosne i Hercegovine; a njena pedesetogodišnja egzistencija obilježena je kontinuiranim radom i djelovanjem u javnoj, obrazovnoj, znanstvenoj i kulturno-umjetničkoj sferi kako na bosanskohercegovačkom tako i na regionalnom i internacionalnom planu.

Izložba 'Ishodišta' postavljena je u povodu obilježavanja 50 godina od osnivanja Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, a bit će postavljena do sredine decembra u Umjetničkoj galeriji BiH.  

federalna.ba/Fena

Akademija likovnih umjetnosti Umjetnička galerija BiH Ishodišta
Akademija likovnih umjetnosti Široki Brijeg
0 05.04.2024 18:39
Robert Pauletta Umjetnička galerija BiH Sarajevska zima
0 23.02.2024 22:35
Umjetnička galerija BiH Robert Pauletta slikar
0 20.02.2024 10:57
Umjetnička galerija BiH Krik Kemal Hromić
0 16.02.2024 13:39
Akademija likovnih umjetnosti izložba
0 18.12.2023 18:29