videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Otvoreni tradicionalni 'Dani šljive Rama 2022'

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, u Prozoru/Rami otvoren je tradicionalni Sajam poljoprivrede, prehrane i turizma „Dani šljive Rama 2022“. Na dvodnevnom sajmu svoje proizvode predstavlja oko 70 izlagača, najviše iz naše zemlje, ali i iz susjedne Hrvatske. Ova godina nije bila dobra za šljivu, posebice za autohtonu sortu Požegaču, pa se poljoprivrednici okreću nekim novim sortama. Ipak, u tom kraju ne žele odustati od ramske šljive te se uz pomoć Općine revitaliziraju voćnjaci.

Šarka - bolest koja napada šljivu bila je ove godine neumoljiva, pa te voćke nije bilo dovoljno. No, bilo je prerađevina, što pokazuje da Ramci ne žele odustati od sadnje.

"Ovih godina zasadili smo 90 hektara novih nasada šljivika tako da je ovo jedan vid poticaja našim ljudima koji se bave poljoprivredom", istakao je načelnik Općine Prozor/Rama Jozo Ivančević.

I tradicionalni Sajam dio je poljoprivredne strategije ovoga kraja. Tu se mogu vidjeti brojni domaći proizodi od mesnih, mliječnih i voćnih prerađevina, preko ručnih radova do ljekobilja. Također je predstavljena i turistička ponuda ramskoga kraja.

"Sajam puno znači za lokalne poljoprivrednike da se malo ohrabre, da se pripremaju za tržište. Za posjetitelje koji dolaze dobro je vidjeti šta se radi na drugim terenima, koliko je na drugim terenima cijeli taj posao uznapredovao i razmjena tih iskustava je korisna", kazao je pomoćnik načelnik Općine Prozor/Rama Josip Juričić.

Izlagačima je sajam prilika za predstavljanje svojih proizvoda, ali i razmjenu iskustava i uspostavljanje gospodarske suradnje.

"Da se druže, da se vidi ponuda, da ljudi razmijene iskustva. Mi u Popovači imamo takva događanja, pa vidimo kako se radi tu u Prozoru, Prozor dođe nama, pa vide kako mi radimo i da se svi, velim, više upoznamo", naveo je predsjednik Općinskog vijeća Grada Popovača u Republici Hrvatskoj Saša Jagarčec.

"Žene su vrijedne, rade sve, slatko, slano, kiselo. Čak šijemo, vezemo, pletemo. Družimo se, upoznajemo, a bude nam drago i kad se nešto proda", kazala je članica Udruženja Žena most iz Jablanice Huma Čilić.

Na Sajmu će biti organizirano i ocjenjivanje sira, voćnih rakija i likera. I ove godine je humanitarnoga karaktera te će novac od prodatih ulaznici biti uručen Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama „Djeca nade“.

federalna.ba

Dani šljive Rama 2022 Prozor-Rama
Prozor-Rama Općina Prozor-Rama Jozo Ivančević
0 09.03.2024 10:16
elektroprivrede HDZBiH Mostar Konjic Jablanica Jajce Grude Prozor-Rama
0 11.12.2023 18:09
šišano kumstvo Prozor-Rama
0 28.11.2023 17:07
Ram za sliku grada Prozor-Rama
0 14.07.2023 10:33
Prozor-Rama Federalni radio kompostana
0 11.03.2023 18:35