videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Otvoren Javni poziv za Takmičarski program zeničkog festivala bh. drame

Festival bosanskohercegovačke drame Zenica već dvadeset godina zaredom doprinosi afirmaciji bosanskohercegovačkih dramskih pisaca. Nakon prošlogodišnjeg jubilarnog Festivala koji je zbog pandmije održan u septembru, otvoren je Javni poziv za učešće u Takmičarskom programu XXI festivala bosanskohercegovačke drame. 

Prošlogodišnji Festival bh. drame je obilježio veliki odziv za učešće u Takmičarskom programu, jer su, zbog pandemije dvije produkcijske godine bile uvrštene u selekciju. Ove godine ne očekuju toliki odziv. Poziv je otvoren do 22. marta, a selekcija će biti objavljena 31. marta, istakla je za FTV glasnogovornica BNP-a Merima Handanović:

"Poziv je otvoren za sve predstave koje su premijerno izvedene od 15. marta 2021. do 15. marta 2022. godine. Dakle, radi se o predstavama o autorima koji su bosanskohercegovački, ili se izjašnjavaju ili po nekom drugom kriteriju pripadaju bh. dramskoj književnosti." 

Zenički festival nacionalne drame pandan je Sterijinom pozorju u Novom Sadu te Marulićevim danima koji se održavaju u Splitu s ciljem afirmacije bosanskohercegovačkih dramskih pisaca. 

"Doprinosi afirmaciji i razvoju bh. teatarskog miljea jer poznato je, a to je jedna notorna cinjenica, da nema domaćeg teatra, dobrog teatra, bez dobrog domaćeg dramskog autora, dramatičara, dramskog pisca", pojašnjava Hasan Džafić, predsjednik Organicionog odbora Festivala. 

Kroz godine Festival se mijenjao, ali se posljednjih godina stabilizovao. Trag je ostavila i pandemija zbog koje je 19. festival u potpunosti održan online. Džafić dodaje:

"Postoji određen rizik da Festival ne bude održan u terminu kada je planiran. Uspjeli smo se u hodu prilagoditi datim uvjetim, a tako će biti i ovaj put, no nadamo se, nada zadnja umre, da će pandemija splasnuti do kraja ljeta."

Održavanje dvadeset prvog Festivala bh. drame Zenica planirano je za početak juna u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

federalna.ba

BNP Zenica
Festival bosanskohercegovačke drame zenicatrans BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica
0 05.06.2022 21:38
Festival bh. drame Zenica BNP Zenica
0 02.06.2022 18:11
Roman Sikora BNP Zenica
0 31.05.2022 18:00
BNP Zenica Festival bosanskohercegovačke drame Festival bh. drame Zenica
0 11.04.2022 20:36