videoprilog Šejle Džindo (Federacija danas)

Otvoren Festival 'Sarajevska zima' - Kreativno, Alternativno, Fantastično

Ceremonijom u Domu mladih danas je zvanično otvoreno četrdeseto izdanje Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" koji će biti održan do 21. marta 2024. pod sloganom Kulturna olimpijada 2024 "Kreativno, Alternativno, Fantastično".

Posvećena mladima, ceremonija otvorenja tog festivala nazvana je 40 plus a kako je kazao direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić odnosi se na to kako će izgledati svijet umjetnosti i cijela planeta 2064. godine.

- Pomjerimo se od onoga čega se sjećamo i kristalizirajmo to u najboljem smislu riječi, kroz život koji danas živimo, za generacije koje dolaze - kazao je medijima prije početka ceremonije.  

Članovi Kulturno-umjetničkog društva "Visoko" iz Visokog publici su se predstavili u nošnji specifičnoj za to područje. Kako je kazao, sve su to vjerodostojne replike urađene na osnovu originala iz Zavičajnog muzeja u Visokom.   

- Dobili smo potvrdu od kompetentnih ljudi da smo to dobro uradili. Istraživali smo, mnogo čitali, tražili originalne materijale. Vrijedne žene Visokog ručno su radile vezove, šile anterije (vrsta starinske haljine) i ostale dijelove nošnje koju nosimo. Specifičan je i bensihal (pojas iz muške garderobe), koji pokušavamo otrgnuti od zaborava - naglasio je Jasmin Avdagić iz KUD "Visoko", inače sudionik otvorenja XlV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.      

Jasmina Pinjić sudionica je performansa u kojem se specifičnim muzičkim instrumentima oponaša oglašavanje različitih vrsta životinja dočaravajući tako zvukove prirode iz Amazonije. U tom performansu ona svira nekoliko instrumenata.

I za ovogodišnji Festival "Sarajevska zima" planiran je bogat program i raznovrsni sadržaji. Bit će nastavljen i nakon zvaničnog završetka, među ostalim, 15. aprila na Svjetski dan umjetnosti, a sredinom septembra trebalo bi da budu poznati sudionici olimpijade kulture u Sarajevu 2025. godine.

federalna.ba/Fena

Sarajevska zima