Otvoren 11. međunarodni znanstveni skup 'Dani obiteljskog prava'

Otvoren 11. međunarodni znanstveni skup 'Dani obiteljskog prava'

U organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i suradnji s Njemačkom fondacijom za međunarodnu pravnu suradnju u BiH/IRZ u Mostaru je u četvrtak otvoren 11. međunarodni znanstveni skup "Dani obiteljskog prava".

Riječ je dvodnevnom znanstvenom skupu koji već tradicionalno okuplja ne samo predstavnike akademske zajednice nego i pravne praktičare, suce, uposlenike centara za socijalni rad kako iz BiH tako i država u regiji, a fokus su obiteljski odnosi.

Dekanica Pravnoga fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru prof. dr. Amra Jašarbergović sa skupa očekuje zaključke koji bi se mogli primijeniti u zakonodavstvu.

- U okviru ovih skupova mi raspravljamo o aktualnim pitanjima iz oblasti obiteljskog prava i prilika je ovo da članovi akademske zajednice, ali i praktičari kroz diskusiju i argumentativnu raspravu  raspravu ostvare i ponude rješenja koja bi se mogla primijeniti ne samo u teoriji već i prilikom izmjene samog zakonodavstva – istaknula je prof. Jašarbegović. 

Mišljenja je da bi se interdisciplinarnim pristupom, u kojem će svi sudionici iznijeti svoje mišljenje, došlo do rješenja problema koja ne tište samo građane u BiH nego i u regiji te zemljama u okruženju.  

- Tema je široka jer su dosta kompleksni problemi koji se javljaju u obiteljskim odnosima i trebaju se sagledati s različitih uglova kako s kazneno pravnog tako i obiteljsko pravnoga stajališta, a imajući u vidu sve ono što nam se događa u okviru obitelji, a čemu smo, nažalost, svjedočili i u proteklom razdoblju – dodala je dekanica Pravnoga fakulteta. 

Na 11. međunarodnom skupu naći će se aktualna i značajna pitanja prava i prakse, kao što su teme razvoda, roditeljske srbi, povjeravanja djece u slučaju razvoda, što s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi, nasilje u obitelji, te alternativni mehanizmi mirnog rješavanja obiteljskih prijepora, kao što su medijacija. Zatim pitanje privatnosti, zaštita djeteta na internetu, zaštita djetetovog interesa i dr.

Po riječima izv. profesorice dr. Slađane Aras Kramar s Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sudionici će razmijeniti iskustva i na temu ljudskih prava i to od pitanja oplodnje, do onih osjetljivih pitanja odraslih osoba s invaliditetom, kao što je pitanje sterilizacije, do mogućnosti da te osobe za vrijeme svoje poslovne sposobnosti unaprijed odlučuju o nekim važnim pitanjima.

- Sve su to pitanja koja su zanimljiva kako u teoriji tako u praksi, a ne tiču se samo BiH već i regije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i drugih susjedinih država u okruženju, a s obzirom na činjenicu da reformska nastojanja i ostvarenja u jednoj državni najčešće prethode u susjednoj – navodi izv. prof. dr. Slađana Aras Kramar.

Dr. Stefan Purner, voditelj projekta za područje jugoistočna Europa (BiH, Makedonija, Crnka Gora) u fondaciji IRZ podsjeća kako već 11. godinu podržavaju stručnu razmjenu na području obiteljskoga prava.

Po njegovim riječima, tema će obuhvatiti i države članice EU i njezine kandidate.

 - To je dinamička tema, a kako imamo različita razumijevanja i značenja obitelji, braka ali i napretka u tom kontekstu, razlog je više da pravnici, teoretičari i praktičari razmjene iskustva - zaključio je dr. Purner.

federalna.ba/Fena

Mostar