Koalicijska akcija pod nazivom Marin Vukoja - novi sastav Komisije za izbor i imenovanja

Koalicijska akcija pod nazivom Marin Vukoja - novi sastav Komisije za izbor i imenovanja

Nova sjednica, priča stara. Imenovanja, rokade i dijametralno suprotstavljeni stavovi vladajućih i opozicije. Klupe Zastupničkog doma Federalnog parlamenta duže od mjesec dana bile su prazne. Danas sasvim druga slika.

Radna atmosfera osim na redovnoj sjednici vladala je i u radnim tijelima. Sjednica Komisije za izbor i imenovanja rezultirala je smjenama i ostavkama. Za opoziciju ovo je prečica za imenovanje Marina Vukoje, za vladajuće poštivanje procedura bez skrivenih motiva.

Nastavkom sjednice nastavljene stare teme i neslaganja. U iščekivanju zasjedanja Zastupničkog doma zasjedala je Komisija za izbor i imenovanje.

Epilog - rokade. Najpoznatije ime u zastupničkim klupama još jednom aktualizirano. Imenovanje Marina Vukoje u fokusu. Put je sada otvoren. Petar Galić iz HDZ-a BiH zauzeo je poziciju Dajane Čolić iz DF-a. No, nije jedina.

Smijenjena je i Edina Gabela iz SBiH-a, a članstvo je pripalo predsjednici PDA Elzini Pirić. Pala je i ostavka. Podnio je Damir Mašić, a naslijediće ga stranački kolega Senad Subašić. Na pitanje zašto, odgovor kratak. Zahtjev stranke ispunjen.

„Zato, što jednostavno... nije to klasična ostavka. Stav SDP je bio da treba doći do rokade i došlo je do rokade“, kazao je Damir Mašić, šef Kluba zastupnika SDP u Zastupničkom domu FBiH.

„To je urađeno da bismo što prije na dnevni red stavili sva ta imenovanja. Naša stranka će kad to dođe na parlament glasati za prvoplasiranog“, poručio je Dragan Mioković, član Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH (NS).

A glasanje isključivo za prvorangiranog za opoziciju je neprihvatljivo. Traže dužu listu i više kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH. Dok vladajući sve pravdaju procedurama, u opozicionim taborima u svemu vide jedan razlog. Imenovanje Vukoje i ispunjenje želje HDZ-u BiH.

„Agenda HDZ-a koju je Trojka ispoštovala i to u potpunosti otvara put gospodinu Marinu Vukoji da bude imenovan“, tvrdi Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika DF u Zastupničkom domu FBiH.

„Jasno je da se prave pretpostavke da u komisiji budu oni koji su spremni glasati -  ne za listu kandidata za sudiju već za jednog kandidata“, smatra Mirsad Zaimović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu FBiH.

Iako u sjeni borbe za imenovanja, glasalo se i za važne socio-ekonomske zakone. U fokusu dopune Zakona o radu, dozvola studentima za rad i neradna nedjelja za radnike u trgovini.

“Omogućava poslodavcima da u toku godine u trajanju od 6 mjeseci angažuju studente. Ovdje je zaista stvar da moramo raditi na poboljšanju i položaja radnika u privatnom sektoru primarno u trgovini i uslužnim djelatnostima“, pojasnio je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH (NiP).

Kao pitanje koje ima težinu da dospije na dnevni red, prijedlog SDA nije prepoznat. Prijedlog zakona o gasovodu, Južna interkonekcija ostala je bez potrebne većine, a BiH još jednom ostala ovisna isključivo o ruskom gasu.

federalna.ba

Parlament FBiH Komisija za izbor i imenovanja
Intervju na Federalnom radiju Aner Žuljević Parlament FBiH Marin Vukoja Milorad Dodik razdruživanje
0 07.06.2024 14:36
Marin Vukoja Parlament Federacije BiH Parlament FBiH
0 29.05.2024 19:44
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH Parlament Federacije BiH
0 28.05.2024 17:56
Predstavnički dom Parlament FBiH
0 28.05.2024 11:53
Marin Vukoja Prijedlog Ustavni sud BiH Komisija za izbor i imenovanja
0 20.05.2024 14:15