Osuđen kapetan italijanskog broda zbog vraćanja migranata u Libiju

Osuđen kapetan italijanskog broda zbog vraćanja migranata u Libiju

Sud u Napulju osudio je kapetana italijanskog komercijalnog broda po optužbi za napuštanje osjetljivih ljudi zbog vraćanja u Libiju 101 migranta spašenog u moru 2018. godine.

Sud je oslobodio kapetana najteže optužbe zloupotrebe službenog položaja, i osudio ga na godinu dana zatvora, proizilazi iz kopije presude i članka u listu Avenire Italijanske biskupske konferencije.

UN agencija za izbjeglice i Evropska unija ne smatraju Libiju bezbjednom lukom što znači da bi prisilno vraćanje izbjeglica, a posebno maloljetnika bez pratnje moglo da predstavlja kršenje njihovih prava na zaštitu i traženje azila.

Presuda izrečena juče u sudu u Napulju, prva je te vrste izrečena u Italiji.

Ona je uslijedila poslije presude Evropskog suda za ljudska prava protiv Italije 2012, kada je italijanski vojni brod vratio nazad migrante u Tripoli 2009. godine.

Slučaj u sudu u Napulju odnosi se na događaj kada je italijanski brod Aso Ventoto za snabdijevanje naftne platforme Sabrata sjeverno od Tripolija spasao 101 migranta 30. jula 2018.

U to vrijeme je kompanija koja upravlja brodom Augusta Offshore iz Napulja saopštila da je brod Asso Ventoto dobio poziv od libijske obalske straže da odgovori na poziv za pomoć iz gumenog čamca sa migrantima na oko dva kilometra od platforme.

Kada su spašeni migranti se nisu bunili kada su bili prebačeni na brod libijske obalske straže i poslije odvezeni nazad u Tripoli, najbližu luku.

Tužioci su međutim rekli da su uputstva da se vrate migranti nazad u Tripoli došla sa naftne platforme, da kapetan nije kontaktirao kancelarije obalske straže ni Tripolija, ni Rima dok nije krenuo ka Tripoliju i da je sam brod Aso Ventoto pristao u Tripoli pošto je iskrcao migrante na libijski brod koji ih je doveo do obale.

Tužioci su rekli da posada nije nikad identifikovala migrante ili utvrdila u kakvom su stanju, pet su bile trudnice, niti da li su htjeli azil.

Kapetan broda Giuseppe Sotgiu oslobođen je optužbe zloupotrebe službenog položaja ali je osuđen po dvije druge optužbe koje se odnose na napuštanje maloljetnika i osjetljivih ljudi.

Još jedan optuženi je oslobođen svih optužbi.

U 2018. godini Italija je imala antiimigrantsku vladu u kojoj je vođa Lige Matteo Salvini bio ministar unutrašnjih poslova i zamjenik premijera.

Ukoliko ova presuda bude podržana u žalbenom postupku mogla bi da ima velike političke implikacije za Italiju i EU, koje humanitarne organizacije osuđuju da finansijski podržavaju libijsku obalsku stražu da patrolira granicama i vraća migrante koji pokušavaju da idu ka Evropi.

federalna.ba/Beta

sud Napulj migranti migrantska kriza Libija
divlji kampovi migranti USK
0 26.10.2021 13:42
Poljska Bjelorusija migranti
0 25.10.2021 13:37
Njemačka Poljska migranti
0 24.10.2021 21:05
papa Franjo migranti migrantska kriza
0 24.10.2021 14:34
kamp Lipa Lipa migranti Bihać
0 23.10.2021 17:22