"Ostajemo posvećeni socijalnom dijalogu i vladavini prava"

"Ostajemo posvećeni socijalnom dijalogu i vladavini prava"

Nakon detaljnog razmatranja svih zahtjeva Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo, predstavljenih javnosti tokom trodnevnog štrajka upozorenja u ustanovama predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je odgovor koji je pripremilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.
 
Iz Ministarstva naglašavaju da su, u saradnji s Vladom i Skupštinom Kantona Sarajevo, u protekle tri godine prepoznali odgoj i obrazovanje kao ključni segment društva i izdvojili značajna finansijska sredstva za poboljšanje radnih uvjeta i opremanje i sanaciju ustanova, kao i razvoj programa i jačanje stručnih kapaciteta. Povećane su plate radnika, a Kolektivni ugovor je izmijenjen i dopunjen, uključujući dodatke na platu i povećanja koeficijenata. Vlada, Ministarstvo i resorna ministrica još jednom iskazuju svoju opredijeljenost za nastavak unapređenja standarda uposlenika na način da im se koeficijenti povećaju za 10% (u ovoj godini), uz dodatna 2% (od početka naredne godine).
 
Vlada je zadužila Javnu ustanovu Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo da izradi izmjene i dopune Pedagoških standarda i normativa. Ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane strane da dostave prijedloge i sugestije čime je omogućeno učešće Sindikata u izradi Pedagoških standarda i normativa, uvažavajući  Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, Kolektivni ugovor, kao i Zakon o vijeću uposlenika i druge propise. Iz Ministarstva naglašavaju da su organizirane konsultacije sa Sindikatom, kao i javne konsultacije o Nacrtu pedagoških standarda i normativa, koje su pružile priliku svim zainteresiranim subjektima, da dostave svoje prijedloge i sugestije.
 
"U skladu s važećim propisima, prethodna saglasnost Vijeća uposlenika ili sindikata nije obavezna za usvajanje ove odluke budući da je odredbama Zakona o vijeću uposlenika propisana obaveza pribavljanja saglasnosti Vijeća uposlenika, odnosno Sindikata, samo u četiri slučaja koja su tačno propisana članom 26. Zakona o vijeću uposlenika. Međutim, u interesu odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo će u procesu izrade konačnog prijedloga pažljivo razmotriti sve pristigle sugestije i prijedloge", najavljuju iz ovog ministarstva.
 
U odgovoru na zahtjev vezan za administrativne reforme, iz Ministarstva naglašavaju spremnost za razgovor nakon što od Sindikata dobiju pojašnjenje o kojim administrativnim  reformama je riječ. U vezi sa zahtjevom da se prosvjetnim radnicima dodijeli status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima, iz Ministarstva napominju da se ta pitanja utvrđuju propisima viših nivoa vlasti - federalnog i državnog nivoa.
 
"Što se tiče beneficiranog radnog staža, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH definiše da takvu odluku pravilnikom utvrđuje Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, na prijedlog nosioca osiguranja, kao i da se primjenjuje na ona radna mjesta na kojem je rad naročito težak, opasan i štetan po zdravlje", ističu iz Ministarstva.
 
Pomoć po Uredbi Vlade FBiH nije moguće isplatiti, jer je Vlada Kantona Sarajevo predvidjela rast plata kroz uvećanje osnovice za obračun plate, kao i kroz povećanje koeficijenata za obračun plate.
 
Odbacuju navode Sindikata o razlikama u plaćama u odgojno-obrazovnim ustanovama u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.
 
"Analiza plata u školama u Kantonu Sarajevo pokazuje da jedan broj uposlenika u obrazovanju imaju veća primanja od uposlenika Instituta, i to prije svega zahvaljujući dodacima omogućenim primjenom Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja", obrazlažu iz resornog ministarstva.
 
Također, u vezi sa zahtjevom za promjenom zastarjelih i obimih nastavnih planova i programa, podsjećaju da je Kanton Sarajevo prvi započeo reformu nastavnih planova i programa i otvoreni su za daljnja unaprjeđenja.
 
Iz Vlade i Ministarstva naglašavaju spremnost za nastavak socijalnog dijaloga.
 
"Ministarstvo je tokom pregovora naglašavalo svoju posvećenost socijalnom dijalogu. Pregovarački timovi su nastavili rad s nedvosmislenom namjerom za postizanje boljih uslova za radnike u obrazovanju kroz Kolektivni ugovor", podsjećaju iz ovog resornog ministarstva.
 
Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo će Odgovor dostaviti Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Vlade KS.
 
federalna.ba
 
Vlada KS Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo
elektronski potpis Edin Forto Zoran Tegeltija Vlada KS
0 28.03.2024 12:03
Abdulah Sidran Vlada KS Skupština KS
0 24.03.2024 10:36
Vlada KS Skupština KS pregovori pristupni pregovori početak pregovora otvaranje pregovora
0 21.03.2024 22:34