Osobe sa invaliditetom ne mogu zaposliti asistenta – nema tog zanimanja

U BiH gotovo da nema osobe koja se nije susrela s nekim oblikom kršenja ljudskih prava. Iako je kršenja ljudskih prava društveni alarm, najteže je onima kojima su čak i svakodnevne aktivnosti otežane – sistem im posvećuje malo ili nimalo pažnje. O mogućim rješenjima je za Dnevnik 2 govorila Jelena Backović, iz Udruženja Bosanski doktori za osobe sa invaliditetom.

Ova populacija je zanemarena – kao i svi građani – ali ona to najbolje osjeća zato što je najčešće u dodiru sa sistemom, ustvrdila je Backović.

Zahtjev o materijalnoj pomoći je prioritetan – nedorečen je, kaže Backović. Dodaje i kako o pravo treba uvesti osobe sa manjim stepenom invaliditeta, te prilagoditi zakonski tretman osoba u autističnom spektru. Također je i način obračuna neprihvatljiv – traže da se on vrši na osnovu prosječne penzije i da se prati rast BDP-a. Koplja se uvijek prelome na osobama koje su stekla invalidnost u neratnim uvjetima.

Zakon o roditeljima njegovateljima, kao i svi zakoni, donesen je s mnogo rupa, navodi Backović – i svi su znali da će doći do probleme: “Osobi je potrebno oduzeti poslovnu i pravnu sposobnost da se dobije status roditelja njegovatelja. Krenulo se se sa implementacijom i zvanjem svih osoba sa invliditetom – a to može samo određena kategorijama. A onda se zakoni uređuju pravilnicima – a nikad pravilnik ne može biti stariji od zakona”.

Backović ističe kako se rijetko postupa po preporukama ombudsmana za ljudska prava kad su u pitanju osobe sa invaliditetom - svi prime ka znanju, a rijetko dođe do implementacije. Kad je riječ o zapošljavanju, situacija je malo bolja nego ranijih godina.

Zadnja izmjena Zakon o socijalnoj zaštiti za osobe sa invaliditetom je bila 2007. godina, podsjeća Backović – i tada su osobe sa invaliditetom ušle u Parlament i deset dana tu noćile.

Savršeno stanje ne možemo postići, smatra Backović, ali trenutno nema ni servisa podrške, kao što su personalni asistenti – to susjedne države imaju: “Država daje sredstva organizacijama za personalne asistente. Kod nas zakon ni ne prepoznaje personalnog asistenta. Postoji osoba kojoj je 24 sata dnevno potrebna njega, pomoć da se obuče, da jede, da spremi nešto za jelo – a ne postoji ni šifra tog zanimanja – ne možete je zaposliti, ne možete je prijaviti u Poreznu upravu”.

federalna.ba

Jelena Backović osobe sa invaliditetom Dnevnik 2
Dnevnik 2
0 15.06.2024 20:34
Dnevnik 2
0 14.06.2024 20:44
Dnevnik 2
0 13.06.2024 20:15
Dnevnik 2 Dnevnik FTV dnevnik
0 12.06.2024 20:45
Dnevnik 2
0 11.06.2024 20:46
Dnevnik FTV Dnevnik 2 dnevnik
0 10.06.2024 20:51