Osniva se Fond za saniranje posljedica klimatskih promjena
(Izvor: EPA-EFE/ANTHONY FLEYHAN)

Osniva se Fond za saniranje posljedica klimatskih promjena

Gotovo sve zemlje koje prisustvuju Konferenciji UN o klimatskim promjenama u Dubaiju saglasile su se da se osnuje Fond koji bi siromašnim zemljama pomagao da saniraju posljedice klimatskih promjena. Njemačka i Ujedinjeni Arapski Emirati, domaćin 28. Konferencije, najavili su da će izdvojiti po 100 miliona dolara u novi Fond "za gubitak i štetu". Velika Britanija je obećala 51 milion, SAD 17,5, a Japan 10 miliona dolara, javlja Euronews.

EU je kasnije saopštila da će izdvojiti 245,39 miliona, što obuhvata i 100 miliona iz Njemačke. Očekuje se da će narednih nekoliko dana biti obećano još sredstava, mada se ne očekuje da će biti dostignut cilj od 100 milijardi dolara, koji su postavile zemlje u razvoju.

Predsjednik Konferencije Sultan Ahmed al-Jaber pozdravio je odluku o osnivanju Fonda i ocijenio da je to "pozitivan signal upućen svijetu". "Brzina kojom smo ovo uradili je jedinstvena, fenomenalna i istorijska. To je dokaz da možemo da osiguramo rezultate. Konferencija može i daće rezultate", poručio je Al-Jaber.

Siromašnije zemlje dugo su tražile osnivanje Fonda za pomoć zbog klimatske krize, s obzirom na to da su bogatije države često više odgovorne za ubrzanje klimatskih promjena, dok zemlje u razvoju trpe najveće posljedice. Prema nedavnom izvještaju Programa UN za životnu sredinu, procjenjuje se da će biti potrebno 387 milijardi dolara godišnje za adekvatno suočavanje sa posljedicama klimatskih promjena u zemljama u razvoju.

federalna.ba/Srna

Dubai fond klimatske promjene