Osmoro djece ubijeno u vazdušnom napadu na školu u Mjanmaru
Ha Luang, 34-godišnji učitelj (lijevo) u školi Vuilu koja je bombardirana u srijedu, ubijen je zajedno sa svoje dvoje djece (lijevo) i majkom (u sredini).

Osmoro djece ubijeno u vazdušnom napadu na školu u Mjanmaru

Jedanaest osoba, ukljujuči osmoro djece, poginulo je danas u bombardovanju iz zraka od strane mjanmarske vojske u državi Chin na zapadu zemlje, prenosi BBC. Žitelji zabačenog sela su rekli da se napad dogodio u srijedu. Država Chin je uporište oružane pobune protiv vojne hunte, ranije ove sedmice lokalne gerilske snage su zauzele grad Rikhavdar, na granici sa Indijom.

Međutim lokalni žitelji tvrde da nije bilo nikakvih snaga pobunjenika u selu Vulu, gdje se napad i dogodio. Prema izvještajima koje su stanovnici objavili na društvenim mrežama, vojni avioni su bacili najmanje dvije bombe na selo. Ubijena djeca bila su u starosti od sedam do 11 godina. Bombe su oštetile i nekoliko drugih kuća i dvije crkve u selu.

Država Chin, u kojoj žive uglavnom kršćani, dugo se žalila na zanemarivanje i zlostavljanje od strane centralne vlade. Prethodnih decenija u njoj se odvijala oružana pobuna. Generalni sekretar UN Antonio Guterres izrazio je ove sedmice svoju duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u zemlji gdje je do sada raseljeno dva miliona ljudi zbog borbi.

Sukob u Mjanmaru je počeo kada je vojska državnim udarom zbacila demokratski izabranu vladu Aung San Suu Kyi u februaru 2021. godine.

federalna.ba/Beta

Mjanmar škola
Njemačka incident škola
0 22.02.2024 12:46
Hadžići dimna bomba škola
0 19.02.2024 17:11
Mjanmar Rohingya Rakhine
0 27.01.2024 13:33
Mobiteli mobitel škola škole Široki Brijeg Čitluk
0 04.01.2024 23:58