Osmanović prisustvovao aktivnostima povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, Evrope i Zlatnih ljiljana

Osmanović prisustvovao aktivnostima povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, Evrope i Zlatnih ljiljana

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović  obilježio je 9. maj kroz odavanje počasti na lokacijama ispred Vječne vatre, te na spomen parku ''Vraca'', ali i održavanjem radnog sastanka s gradonačelnicom Grada Sarajeva Benjaminom Karić, s ciljem konačne realizacije projekta izgradnje spomen-obilježja svim bosanskim specijalcima.

Ministar Osmanović nije krio zadovoljstvo povodom današnjeg sastanka, na kojem su načelno dogovorene naredne faze ovog projekta.

- Izuzetno sam zadovoljan i sretan što smo upravo na Dan Zlatnih ljiljana održali sastanak na temu izgradnje spomen-obilježja svim bosanskim specijalcima, i ovu bih priliku iskoristio da se zahvalim gradonačelnici Karić koja shvata važnost ovog projekta i podržava izgradnju istog. Sarajevo će konačno dobiti trajni spomenik koji slavi sve bosanske specijalce, njihovu iskazanu hrabrost, i koji ostaje emanet našeg promicanja kulture sjećanja - kazao je ovom prilikom ministar Osmanović.

Današnjem sastanku u Vijećnici prisustvovali su i predstavnici Udruženja veterana Odreda policije "Bosna", među kojima i komandant Kemal Ademović koji je zajedno s komandantom Draganom Vikićem predvodio Specijalnu jedinicu MUP-a RBiH.

Grad Sarajevo je preuzeo projekt izgradnje spomen-obilježja u parku kod Druge gimnazije u spomen na bosanske specijalce.

Spomen-obilježje je u obliku uništenog tenka agresorske vojske s figurama pet bosanskih specijalaca koji su ga osvojili, što je idejno rješenje akademskog umjetnika i bivšeg vojnika Armije RBiH Nebojše Šerića Šobe.

Simbolično, upravo na današnji dan, u JU “Fond Memorijala KS” danas je upriličena infografika “Trinaest dobitnica odlikovanja Zlatni ljiljan”, koja slavi žene borkinje, one koje su dobrovoljno branile domovinu od agresije.

U svom obraćanju ministar Osmanović istakao je kako dugujemo neizmjernu zahvalnost našim ženama koje su hrabro, rame uz rame, stale na bedeme naše države.

- Na današnji dan Bosna i Hercegovina prvi put u svojoj historiji dobila je poziv da učestvuje u vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom. Na smotri u Parizu, Armija RBiH dobila je međunarodno priznanje i s ponosom mogu da kažem da mi je čast bila biti pripadnik upravo naše armije. Velika je čast bila i braniti se pored naših borkinja, onih neustrašivih, kakva je bila naša Dalida Tufo, koja je bila pripadnica Specijalne jedinice MUP-a RBiH i koja je svoj život položila s nepunih 19 godina. Neizmjerno smo zahvalni svakoj djevojci, ženi koja je dobrovoljno stupila u Armiju, jer je svaka od njih dala doprinos za slobodu koju danas uživamo - istakao je ministar Osmanović.

Pored ministra Osmanovića, prezentaciji infografike, koja slavi kulturu sjećanja, danas su prisustvovali i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, kao i direktor JU “Fond Memorijala KS” Ahmed Kulanić. 

Današnja prezentacija predstavlja nastavak interresornog projekta Ministarstva za boračka pitanja KS, JU “Fond Memorijala KS”, te Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. Nakon što je prethodno prezentovana infografika “Devet heroja”, te zauzela svoje mjesto u školama širom Kantona Sarajevo, danas, na Dan Zlatnih ljiljana, odata je počast ženama koje su dale nemjerljiv doprinos odbrani Bosne i Hercegovine, saopćila je Služba za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

Omer Osmanović Dan pobjede nad fašizmom Dan Evrope Dan Zlatnih ljiljana
Marš besmrtnog puka Dan pobjede nad fašizmom Milorad Dodik
0 09.05.2024 19:33
Dan Evrope Dan Europe Dan Zlatnih ljiljana Dan pobjede nad fašizmom Dan logoraša
0 09.05.2024 19:14
EU Johann Sattler Benjamin Sturtewagen Dan Evrope
0 09.05.2024 11:46