Osmanović na obilježavanju godišnjice "Igmanskog marša": Ovdje živi duh zajedništva

Osmanović na obilježavanju godišnjice "Igmanskog marša": Ovdje živi duh zajedništva

Uz prisustvo mnogobrojnih zvanica i delegacija iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, na Igmanu je danas obilježena 82. godišnjica "Igmanskog marša", jednog od najpoznatijih i najslavnijih pohoda iz perioda narodno-oslobodilačkog pokreta.

Cvijeće je najprije položeno na lokalitetu Brezovače, ali i na usputnim lokacijama tokom marša, gdje su prisutni imali priliku da evociraju uspomene na pohod koji je značio slobodu. 

Današnjim aktivnostima na Igmanu prisustvovao je i počast odao ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je podsjetio da je Igman mjesto koje je predodređeno da pamti velike događaje i bitke, i historijski je veoma bitan teritorij, koji u konačnici slavi slobodu našeg naroda.

Dodao je da, kao što je u noći između 27. i 28. januara prije 82 godine naša sloboda stavljena na test, historija se ponovila i devedesetih godina kada smo ponovo bili primorani da branimo temelje naše domovine.

- Simbolično, nalazimo se na mjestu spomen-obilježja našem Čedomiru Domuzu, kojeg pamtimo kao velikog heroja u historiji Bosne i Hercegovine. S ovog mjesta poručujemo svima da duh zajedništva živi ovdje, bez obzira na nacionalističke retorike, s kojima smo suočeni čak i danas. Radi našeg boljeg sutra, i boljeg sutra naših naraštaja naša je obaveza njegovanje kulture sjećanja, i prenošenje istine kroz edukaciju i čuvanje pomena, te odavanjem počasti žrtvama - poručio je Osmanović.

"Igmanski marš" izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta. Učesnici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

Igmanski marš godišnjica
NATO godišnjica NATO štab Sarajevo
0 02.04.2024 11:20
KJU Porodično savjetovalište godišnjica
0 01.04.2024 08:07
Tokio metro napad godišnjica
0 21.03.2024 09:00
Bugojno godišnjica logor stadion
0 19.03.2024 18:17