Osmanović:Divjak ostavio neizbrisiv trag u odbrani BiH i obrazovanju mladih
(Izvor: Fena)

Osmanović:Divjak ostavio neizbrisiv trag u odbrani BiH i obrazovanju mladih

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na gradskom groblju "Bare" danas je obilježena prva godišnjica od smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka, velikog filantropa, čovjeka koji je ugradio svoje ime u temelje države ne samo njenom odbranom, već i posvećenošću obrazovanju djece i mladih.

Godišnjici, koju organizira Udruženja generala BiH, prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je tom prilkom kazao da 'čika Jovo je ostavio neizbrisiv trag u odbrani naše države, tako što je bio jedan od najboljih, neustrašivih vojnika naše Armije'.

- Mi naše velike borce ne zaboravljamo. Njegujući kulturu sjećanja, čuvamo i pamtimo našeg generala Jovana Divjaka, koji je zadužio nas i vojsku ljudi kojima je pomagao da se obrazuju, s porukom da upravo obrazovanje bude njihovo oružje - poručio je ministar Osmanović.

Historijski čas na lokaciji gradskog groblja "’Bare", održao je predsjednik Udruženja generala BiH Rizvo Pleh. Godišnjica obilježavanja bit će nastavljena danas u Vijećnici predstavljanjem knjige "Ne pucaj", autora Jovana Divjaka, najavljeno je iz Službe za protokol i press KS.

General Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, u kojem se školovao na Vojnoj akademiji, Komandno-štabnoj akademiji i Ratnoj školi. U francuskoj vojsci je završio Štabnu školu. Kao oficir štaba Teritorijalne odbrane BiH na početku rata je jednostavno stao na stranu dobra. Kasnije je postao general ARBiH i pomoćnik Glavnog štaba ARBiH. Preminuo je u 84. godini u Sarajevu.

Život je posvetio mlađim, njihovom obrazovanju sa udruženjem "Obrazovanje gradi BiH".

federalna.ba/Fena

Jovan Divjak godišnjica smrti
Srđan Aleksić godišnjica smrti
0 27.01.2023 11:29
Mirza Delibašić godišnjica smrti
0 08.12.2022 15:18
Mirza Delibašić godišnjica smrti
0 08.12.2022 07:56
Alija Izetbegović godišnjica smrti
0 19.10.2022 12:54