Osmanković: 'Sarajevo Unlimited' je prilika za predstavljanje ETF-a i LARAS-a

Osmanković: 'Sarajevo Unlimited' je prilika za predstavljanje ETF-a i LARAS-a

Vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu Dinko Osmanković izjavio je u razgovoru za Fenu da su BiH, i konkretno Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, odavno prisutni na polju robotike i umjetne inteligencije publiciranjem kvalitetnih radova iz tih oblasti.

- Nažalost, suradnja industrije i akademske zajednice je relativno slaba. Nisam siguran koliko je industrija zainteresirana za ulaganja u modernizaciju poslovanja kroz primjenu robotskih sustava i umjetne inteligencije. Kontakti između aktera, barem iz mog iskustva, su uglavnom neformalnog karaktera i u tom smislu zaostajemo za zemljama EU, gdje je ta suradnja odlična - naveo je Osmanković.

Pojasnio je da Laboratorija za Robotiku i Autonomne Sisteme (LARAS) ne predstavlja laboratoriju u pravom smislu riječi.

- Radi se o grupi nastavnika i suradnika s Elektrotehničkog Fakulteta u Sarajevu koji dijele zajedničke interese u znanstvenom smislu. Zajedno se bavimo istraživanjima, prijavljujemo se na pozive na projekte i slično. Do sada smo učestvovali u više manjih i većih znanstvenih projekata, te smo u procesu prijave na još nekoliko novih - istakao je Osmanković.

Dodao je da je veoma teško dati odgovor na pitanje da li umjetna inteligencija može predstavljati prijetnju ljudima.

- Etika u umjetnoj inteligenciji je znanstvena oblast koja se razvija i sve je više zainteresiranosti za tu oblast, tako da je to pitanje još uvijek otvoreno, ali je cilj da takvo nešto ne bude u budućnosti - rekao je Osmanković.

Poručio je da predstojeću konferenciju "Sarajevo Unlimited" vidi kao priliku za prezentaciju znanstvenih sposobnosti ETF-a i LARAS-a, prije svega privredi, ali i drugima.

- Mislim da ovo može poslužiti za uspostavljanje mnogo bolje suradnje između industrije i akademske zajednice, što je u BiH nužno ako želimo bolji razvoj industrije i unaprjeđenje životnoga standarda - izjavio je Osmanković.

federalna.ba/Fena

nauka obrazovanje Elektrotehnički fakultet BiH Dinko Osmanović
asteroid Zemlja nauka
0 17.01.2022 21:45
obrazovanje Tuzlanski kanton kolektivni ugovor
0 13.01.2022 16:40
Edward Osborne Wilson prirodnjak nauka
0 27.12.2021 21:57
HNK obrazovanje kolektivni ugovor
0 20.12.2021 12:10