Osmani: U naredna dva do tri dana odluka o eventualnom odlaganju izbora na sjeveru Kosova
(Izvor: AA)

Osmani: U naredna dva do tri dana odluka o eventualnom odlaganju izbora na sjeveru Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da će odluka o eventualnom odlaganju vanrednih izbora u opštinama na sjeveru Kosova zbog bezbjednosne situacije, biti donesena nakon informacija koje dobije od nadležnih institucija i nakon postizanja političkog konsenzusa. Osmani je kazala da je od institucija zemlje tražila dnevne izvještaje o bezbjednosti na sjeveru i da će se u naredna dva do tri dana situacija razjasniti. Ona je naglasila da će ukoliko bude zahtijeva za odlaganje izbora obaviti konsultacije sa predstavnicima političkih partija.

„Ukoliko bude takvih zahtjeva nakon što bude poslata procjena bezbjednosnih institucija i CIK-u, ja ću kao predsednica, naravno, dati svoju procjenu i podijeliti je sa političkim partijama, ali svakako mora biti političkog konsenzusa, ne potpuna jednoglasnost, već konsenzus. Ako postoji konsenzus većine partija koje učestvuju u političkim konsultacijama, onda će to biti zajednička odluka“, naglasila je Osmani.

Govoreći o incidentima koji su se dogodili ove sedmice na sjeveru Kosova, gdje većinski žive Srbi, Osmani je ocijenila da ih podstrekuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji nastavlja da finansira i podržava nelegalne strukture pretvorene u kriminalne bande koje terorišu građane na sjeveru i pokušavaju da izazovu bezbjednosne institucije.

„Ono što kosovske institucije treba da urade jeste da povećaju svoje kapacitete, napore, organizaciju i koordinaciju kako bi zaštitile svakog građanina koji živi na sjeveru zemlje, bez obzira na etničku pripadnost ili porijeklo. Život naših građana je iznad svega, to treba da bude naš prioritet, odnosno njihova zaštita od ovih kriminalnih grupa za koje se zna da ih vodi Srbija“, naglasila je Osmani.

Osmani je rekla da Srbija teži stvaranju novih kriza koje bi onda zaustavile raspravu u Briselu o francusko-njemačkom predlogu koji podržavaju Sjedinjene Američke Države, pri čemu je istakla da je taj metod jedna od starih strategija Srbije.

U Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici u utorak su opštinski izborni službenici i policajci, pokušavajući da otvore kancelarije opštinskih izbornih komisija, napadnuti šok bombama i hicima u vazduh, saopštila je Kosovska policija. Kao rezultat toga, oni nisu bili u mogućnosti da nastave pripremni proces za vanredne izbore na sjeveru.

Potom je predsjednik Centralne izborne komisije Kreshnik Radoniqi izjavio da na sjeveru nije moguće krenuti po planu sa organizacijom izbora. On je naglasio da se vidi da je pristup sjeveru ograničen i da je nepravedno ugrožavati živote funkcionera CIK-a.

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri opštine na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, raspisani su za 18. decembar, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije.

U međuvremenu su raspisani i prijevremeni izbori za Skupštine opštine Zvečan i Leposavić, za 25. decembar. Do raspuštanja tih Skupština opština došlo je nakon što su odbornici tih Skupština opština podnijeli ostavke.

federalna.ba/AA

Vjosa Osmani predsjednica Kosova izbori
Češka izbori predsjednik
0 27.01.2023 15:20
Plenum Adnan Bjelić Nermin Tursić izbori Srebrenik
0 23.01.2023 21:33
Recep Tayyip Erdoğan Turska izbori
0 22.01.2023 20:25