Osmani i Kurti o presudi Mladiću: Korak bliže pravdi

Osmani i Kurti o presudi Mladiću: Korak bliže pravdi

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu i premijer Kosova Albin Kurti reagovali su na današnju potvrdu doživotnog zatvora Ratku Mladiću, vojnom komandantu vojske bosanskih Srba, za genocid u Srebrenici i ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Kosova ocijenila je da današnja presuda Ratku Mladiću korak bliže pravdi.

"Kada vidimo presudu kao današnju, ljudi i porodice koji su iskusili neispričanu patnju koju je počinio Miloševićev genocidni režim, osjetiće se korak bliže pravdi. Sada nema sumnje da je namjera Miloševića, Mladića i ostalih koji su dio tog režima bio genocid", navela je ona na Twiteru.

Kosovska predsjednica je istakla da će ova presuda ući u historiju kao rijedak slučaj pravde, ali "region mora da pređe dug put do osiguranja da drugi preživjeli i porodice nestalih, takođe, dobiju pravdu".

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je da se srbijansko poricanje zločina u BiH i na Kosovu mora okončati.

"Zloglasni ratni zločinac Ratko Mladić, poznat kao 'kasapin Bosne i Hercegovine', osuđen je na doživotni zatvor zbog genocida. Srbija ga je sakrila i prikazala kao heroja, ali ova presuda je podsjetnik da srbijansko poricanje zločina u BiH i na Kosovu mora da se okonča", napisao je Kurti na Twiteru.

Predhodno je i ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu izjavila da je vijest o potvrđenoj doživotnoj kazni ratnom zločincu Ratku Mladiću sigurno dobra vijest ne samo za hiljade porodica koje su izgubile svoje najmilije već i za samu međunarodnu pravdu.

Haxhiu je navela "da za ovaj zločin nije kriv samo Mladić, već i sama Srbija kao odgovorna i planer ovog genocida".

"Država Srbija pod vođstvom Slobodana Miloševića počinila je genocid i na Kosovu, pored prethodnog u Bosni i Hercegovini. Zločini počinjeni u ove dvije države nisu pojedinačni, bili su planirani i naređeni od same srpske države", napisala je Haxhiu na svom Facebook profilu.

federalna.ba/AA

Albin Kurti Vjosa Osmani Sadriu Ratko Mladić
Kosovo Srbija Aleksandar Vučić Albin Kurti
0 15.06.2021 13:56
Ratko Mladić Srebrenica
0 09.06.2021 20:50
Ratko Mladić Beograd Srbija
0 09.06.2021 19:43
Zoran Milanović Ratko Mladić
0 09.06.2021 17:50
Srebrenica Federalni radio Radio Federacije BiH Ratko Mladić
0 09.06.2021 17:07