Oslobođen američki novinar u Mjanmaru
(Izvor: AP)

Oslobođen američki novinar u Mjanmaru

Američki novinar Danny Fenster, koga vojne vlasti u Mjanmaru drže u zatvoru od maja, oslobođen je i uskoro će biti protjeran iz zemlje, rekao je za France presse izvor vlade u toj zemlji.

Danny Fenster "je doveden" do glavnog grada iz Yangona gdje je bio u zatvoru i biće protjeran, naveo je danas taj izvor.

Bivši američki ambasador pri UN Bill Richardson naveo je u saopštenju da je Fenster pušten iz zatvora i predat njemu u Mjanmaru i da će uskoro biti na putu kući preko Katara, prenio je AP.

Tridesetsedmogodišnji novinar koji radi za časopis Frontier Myanmar uhapšen je u maju kada je pokušao da napusti zemlju i od tada je bio u zatvoru Insein, blizu Yangona.

Prošle sedmice ga je sud u Myanmaru osudio na 11 godina zatvora zbog podsticanja pobune protiv vojske i ilegalnog udruživanja.

On je trebalo sutra da izađe pred sud po drugim optužbama, za terorizam i pobunu, za šta mu je prijetio doživotni zatvor.

"Sigurno je da je oslobođen ali nismo stupili u kontakt sa njim i za sada ne možemo ništa da kažemo", rekao je urednik časopisa "Frontier Myanmar" Soni Sve.

Fenster je jedan od novinara koji su uhapšeni poslije svrgavanja izabrane vlade Aung San Suu Kyi u februaru ove godine.

Mjanmar je u haosu od vojnog puča 1. februara kada je okončan demokratski period od deset godina. 

Vojne vlasti sprovode represiju nad protivnicima i, prema Asocijaciji za pomoć političkim zatvorenicima, više od 1.200 civila je ubijeno i najmanje 7.000 ljudi se nalazi u zatvoru u vezi sa protestima protiv vojnog puča.

Vojne vlasti pokušavaju da ušutkaju medije i jačaju kontrolu nad informacijama, ograničavaju pristup internetu i ukidaju dozvole za rad medijskim kućama. Više od 100 novinara uhapšeno je od puča, prema navodima udruženju za odbranu ljudskih prava Reporting ASEAN, koje navodi da je 31 novinar u zatvoru.

federalna.ba/Beta

Danny Fenster Mjanamar oslobađanje
Malcolm X ubistvo oslobađanje
0 18.11.2021 09:38
Danny Fenster novinar Mjanmar
0 12.11.2021 07:40
Mjanmar oslobađanje demonstranti
0 18.10.2021 09:22
Nigerija humanitarni radnici oslobađanje
0 04.03.2021 08:29