OSCE osudio rusku aneksiju ukrajinske teritorije

OSCE osudio rusku aneksiju ukrajinske teritorije

Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi u petak je osudila rusku nelegalnu aneksiju ukrajinske teritorije.

Navodeći kako je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina neprihvatljiva, OSCE je saopćio kako “ova akcija Ruske Federacije, koja uključuje vojnu mobilizaciju i neodgovorne nuklearne prijetnje, samo vodi većoj eskalaciji konflikta, stavljajući milione života u opasnost i uzrokujući dodatne bespotrebne ljudske patnje“.

“Korak objavljen danas je jasno kršenje osnovnih pravila međunarodnog prava, OSCE principa i Povelje UN-a“, navedeno je u saopćenju.

Pozvali su Rusiju da povuče sve svoje snage iz Ukrajine, a OSCE ponovio podršku Ukrajini i njenom narodu, kao i posvećenost nezavisnosti, suverenosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

U saopćenju je navedeno kako predsjedavajući OSCE-a i poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau, predsjednica Parlamentarne skupštine OSCE-a Margareta Cederfelt, generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid i generalni sekretar Parlamentarne skupštine OSCE-a Roberto Montella kategorično osuđuju ilegalnu aneksiju Ruske Federacije nad ukrajinskim teritorijama Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Hersonska oblast, kao i nastavak okupacije Krima.

federalna.ba/AA

OSCE Rusija Ukrajina