Prilog Velide Kulenović

Osamdeset NVO u ZDK-u dobili 150.000 KM za projekte

Osamdeset nevladinih organizacija iz Zeničko-dobojskog kantona dobilo je sredstva za realizaciju različitih projekata koji se odnose na  kulturne, naučne ili vjerske manifestacije, te organizaciju sportskih događaja od značaja za ovaj kanton ili državu. Poziv je bio javan uz  kriterije za dodjelu, a ugovore je potpisao premijer Mirnes Bašić s predstavnicima Udruženja. Ukupna vrijednost projekata je 150 hiljada maraka.

Atletskom klubu Zenica, koji je jedan od najtrofejnijih klubova u Bosni i Hercegovini dodijeljena su sredstva za organizaciju Atletskog mitinga, kaže predsjednik kluba Hamza Alić:

„Klub je dobio dobru podršku kroz redovna sredstva za finansiranje i stipendije za atletičare na mjesečnom nivou, što je poticaj za treniranje i takmičenja. Naravno, problem je i dalje nepostojanje Zakona o sportu na državnom nivou“, zaključuje Hamza Alić.

„Festival odbojke Kakanj je svojevrstan praznik odbojke kojem posebno pridajemo pažnju i ove godine“, kaže Nejra Šabeta iz odbojkaškog kluba Naša škola sporta navodeći iskustva s prošlogodišnjeg turnira:

„Mi smo prošle godine uspjeli pripremiti prostor u tri dvorane, s obzirom na to da je bilo vrijeme pandemije i poštivanja epidemioloških mjera, i na turniru su učestvovale 543 takmičarke iz 11 klubova iz BiH. Sve učesnice su nagrađene i Evropska odbojkaška Federacija je podijela sve naše fotografije sa turnira, posebno što se promovira odbojka, naročito za mlađi uzrast“, kaže Šabeta.

„Pored velikog broja sportskih klubova sredstva su dodijeljena i udruženjima pa tako i Udruženju dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika. U proteklih 17 godina ovo Udruženje uradilo je mnogo na približavanju dijalize ovim bolesnicima pa je u kantonu otvoreno pet dijaliznih centara. Aktivisti udruženja zagovarali su   promociju i zakonsku regulaciju donorstva, transplantacija i kadaveričnih eksplantacija po kojima je postala poznata Kantonalna bolnica u Zenici“, kaže Muhamed Kadrić, predsjednik Udruženja.

„U našem kantonu je godišnje više od 200 dijaliznih bolesnika čiji je život težak i mukotrpan. Nažalost, trideset procenata ovih bolesnika godišnje izgubi bitku za život, a stalno se bilježe novi dijalizni bolesnici. Radimo mnogo na promociji i zaštiti prava ovih bolesnika, ali pandemija je dosta usporila sve aktivnosti, posebno kada je u pitanju transplantacija sa živih donora“, zaključuje Kadrić. 

Dodijeljeno je ukupno 150 hiljada maraka, a sredstva je dobilo 80 udruženja, u iznosu od 500 do 5.000 maraka, prema predviđenim  kriterijima koje su morali ispuniti aplikanti, navodi premijer Zeničko-dobojski kanton Mirnes Bašić:

„Ove smo godine imali duplo više zahtjeva nego prošle godine. Veliki broj je odbijen zbog formalno-pravne neispravnosti, nepotpune dokumentacije ili neblagovremenih prijava. Najviše je projekata iz sporta, 80 do 90 procenata svih projekata su za naše mlade i promociju sporta.“

Inače, sredstva su dodijeljena za 80 udruženja za različite projekte koji se odnose na kulturne, naučne, ili vjerske manifestacije, te organizaciju sportskih događaja.