videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Osam romskih porodica dobilo stanove u naselju Varda u Kaknju

U naselju Varda u Kaknju osam porodica romske populacije dobilo je stanove na korištenje. Nastavak je to projekta stambenog zbrinjavanja Roma na području općine Kakanj u okviru kojeg je do sada izgrađeno 8 zgrada sa 58 stambenih jedinica za smještaj isto toliko porodica.

Nakon što je proteklih 27 godina sa porodicom živio u jednoj sobi i veoma lošim uvjetima, Nedžad Musić useljava u novi stan. U novih 37 kvadrata će živjeti sa suprugom i sinom.

„Bavim se sekundarnim sirovinama, na birou sam. Potrudit ću se da plaćam struju, vodu... Kad sam prije plaćao drugome, plaćat ću svoju struju“, kaže on.

Nedžad Musić je jedan od osam korisnika projekta stambenog zbrinjavanja Roma na području općine Kakanj. U proteklih 12 godina izgrađeno je 8 zgrada u kojima je zbrinuto 58 porodica sa više od 260 članova koji su živjeli u neuslovnim objektima.

„Dogovor je da obezbijedimo lokaciju, na njoj napravimo zgradu, uselimo nove porodice, iselimo ih iz neuvjetnih prostora i automatski rušimo te šupe kako bismo mogli graditi nove“, objašnjav načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević (SDA).

To svakako nije moguće uraditi samo sredstvima iz općinskog budžeta. Od početka projekta Općina je izdvojila više od 3 miliona maraka, no sredstva donatora – Caritasa Švicarske i državnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice - omogućila su da svake godine bude izgrađena po jedna ovakva zgrada i da se romskoj zajednici u Kaknju osiguraju uvjeti dostojni života.

„Dosta su zahtjevni programi i mislim da ćemo u narednim godinama pokušati riješiti ključne probleme koji se tiču uvjeta stanovanja, higijenskih i zdravstvenih, a posebno zapošljavanja i zdravstvene zaštite, što nam je prioritet do 2025. odnosno 2030. godine“, navodi Saliha Đuderija, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.


Daniel Bronkal, direktor Caritasa Švicarske u BiH, ističe kako sada počinju jedan veći projekat koji se tiče zapošljavanja, edukacije i razvoja zajednice: „Ovo je jedna od najstarijih romskih zajednica i gledat ćemo da pomognemo koliko možemo, već sada imamo zaposlene romske medijatore koji sa socijalnim radnicima rade na terenu“.

Za izgradnju osme po redu zgrade, u kakanjskom naselju Varda, utrošeno je više od 420 hiljada maraka, a trećinu sredstava osigurali su upravo donatori. Gradnja još jedne je već dogovorena, a radi se i na planiranju novih da bi ovo naselje postalo dio urbane cijeline Kaknja, a kakanjski Romi dobili nove stambene jedinice.

 

federalna.ba

Romi Kakanj stambeno zbrinjavanje