Osam osoba poginulo u olujama u Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj
(Izvor: EPA-EFE/HATZIPOLITIS NICOLAOS)

Osam osoba poginulo u olujama u Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj

Broj mrtvih usljed jakog nevremena i poplava  koje su zahvatile dijelove Grčke, Turske i Bugarske porastao je na osam u srijedu nakon što su spasilačke ekipe pronašle još jedno tijelo. Iznenadna poplava u kampu u Turskoj, u blizini granice s Bugarskom odnijela je bungalove u jednom odmaralištu.

Stotine kuća i radnih mjesta u nekoliko četvrti u Istanbulu, najvećem turskom gradu, također su poplavljene tokom nevremena u utorak. Najmanje pet osoba je poginulo, troje u kampu i dvoje u Istanbulu, saopćile su vlasti. Spasioci i dalje tragaju za tri osobe za koje se vode kao nestale.

U Grčkoj, rekordne padavine uzrokovale su najmanje jednu smrt u blizini centralnog grada Volosa, a najmanje pet osoba se vodi kao nestalo.  Vlasti su zabranile saobraćaj u Volosu, obližnjoj planinskoj regiji Pilion i odmaralištu Skijatos.

U Bugarskoj je oluja izazvala poplave na južnoj obali Crnog mora, pri čemu su dvije osobe poginule. Još tri su nestale. Snimci pokazuju kako automobile i kamper kombije izvlače na more u južnom ljetovalištu Tsarevo.

Vlasti su proglasile vanredno stanje u gradu.

federalna.ba/AA

Grčka Bugarska Turska nevrijeme