Organizovane posebne vježbe za sudije, tužioce i stručne saradnike iz FBiH

Organizovane posebne vježbe za sudije, tužioce i stručne saradnike iz FBiH

Posebne dodatne vježbe za sudije, tužioce i stručne saradnike iz Federacije Bosne i Hercegovine organizirane su u sklopu planiranih aktivnosti Federalne uprave policije, koje se tiču odvijanja skraćenog kursa iz kriminalističke tehnike koji je za svoje potrebe organizirala Federalna uprava policije u saradnji s Policijskom akademijom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Navedena obuka je organizirana preko Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, s kojim Federalna uprava policije, odnosno njen Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja ima vrlo uspješnu saradnju.

Ovom prilikom kao pokazne, odabrane su vježbe: ubistvo vatrenim oružjem, uz silovanje (na otvorenom prostoru), te primjena CBRN protokola prilikom uviđaja kod laboratorija za proizvodnju droga.

Pokazne vježbe su izvedene s velikim uspjehom, jer je na licu mjesta bilo moguće vidjeti sve faze obrade lica mjesta navedenih događaja, dobiti objašnjenja za svaku aktivnost kriminalističkih tehničara, te primiti specifične informacije eksperata različitog usmjerenja - saopćeno je iz FUP-a.

Prisutne sudije, tužioci i stručni saradnici su iskazali zadovoljstvo pokaznim vježbama, te uputili čestitke za vrlo uspješne aktivnosti, istaknuvši da će im nova usvojena znanja biti od izuzetne koristi u budućem radu.

Na ovaj način, Federalna uprava policije, Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja je još jednom pokazao skup ekspertnih znanja, a istovremeno dokazao svoju lidersku poziciju u segmentu forenzičkih aktivnosti kako u Federaciji BiH, tako i na nivou BiH - navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

FUP