Organizacija WCK pozvala na nezavisnu istragu o izraelskom ubistvu humanitaraca
(Izvor: Ilustracija/Ismael Abu Dayyah)

Organizacija WCK pozvala na nezavisnu istragu o izraelskom ubistvu humanitaraca

Organizacija World Central Kitchen (WCK) pozvala je u četvrtak na nezavisnu istragu ovosedmičnog izraelskog napada u Pojasu Gaze u kojem je ubijeno njihovih sedam humanitarnih radnika.

“Zatražili smo od vlada Australije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva da nam se pridruže u zahtijevanju nezavisne istrage treće strane o ovim napadima, uključujući i to da li su oni izvedeni namjerno ili je na drugi način prekršen međunarodni zakon", navodi se u saopštenju dobrotvorne organizacije koja obezbjeđuje obroke zajednicama u zonama katastrofa i rata.

Kako se navodi, organizacija je u srijedu zatražila od izraelske vlade da odmah sačuva sve dokumente, komunikacije, video i/ili audio snimke i sve druge materijale potencijalno relevantne za napad 1. aprila.

"Sva tri vozila su prevozila civile. Bila su označena kao vozila WCK i njihovo kretanje je bilo u potpunosti u sklađeno s izraelskim vlastima, koje su bile svjesne njihovog puta, rute i humanitarne misije", navodi se.

Ova neprofitna organizacija sa sjedištem u SAD-u je rekla da je nezavisna istraga "jedini način da se utvrdi istina o onome što se dogodilo, osigura transparentnost i odgovornost za odgovorne i spriječe budući napadi na radnike humanitarne pomoći".

Radnici ubijeni u izraelskom napadu bili su državljani Australije, Poljske, Velike Britanije i Palestine, kao i američko-kanadski dvojni državljanin.

Organizacija navodi da je unatoč koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj pogođen dok je izlazio iz svog skladišta u južnom gradu Deir al-Balahu, gdje je tim podijelio više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani dovezenoj u Gazu pomorskim putem.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Najmanje 32.916 Palestinaca je od tada ubijeno, a 75.494 ranjeno.

federalna.ba/AA

WCK istraga ubistvo humanitarci
Amar Ismani ubistvo
0 27.05.2024 12:05
istraga Matthew Perry
0 22.05.2024 09:03
Miljevina ubistvo samoubistvo
0 15.05.2024 08:25