Orban Republiku Srpsku nazvao počasnim susjedom, podržao Dodika

Premijer Mađarske Viktor Orban podržao je Milorada Dodika u trci za predsjednika Republike Srpske na predstojećim izborima 2. oktobra. U kratkom video obraćanju, Orban je Republiku Srpsku nazvao "počasnim susjedom" Mađarske, dodavši da "oduvijek poznaje Dodika i da želi i dalje da sarađuje s njim. "Nadam se da ću i poslije izbora imati priliku za to. Bog blagoslovio sve Srbe na cijelom prostoru Balkana", rekao je Orban.

Još je kazao da u RS predstoje važni izbori, da dobro poznaje Dodika koji je, kako je istakao, dobar prijatelj Mađarske i mađarskog naroda. Dodao je da je u Dodiku upoznao čovjeka "koji je spreman očuvati mir, koji je otvoren za dijalog, koji se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma koji uvijek i u svim prilikama čuva interese srpskog naroda".

"Mađarska i Srbija su susjedi, ali Mađarska i Republiku Srpsku smatra svojim počasnim susjedom. Zato je ono što se kod vas dešava za nas veoma bitno", naveo je mađarski premijer koji u svom obraćanju nijednom nije pomenuo Bosnu i Hercegovinu, čiji je RS jedan od dva entiteta.

Na izborima 2. oktobra Dodik je kandidat za predsjednika RS, a njegov glavni rival je kandidatkinja opozicije Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP). 

federalna.ba/Beta

Milorad Dodik Viktor Orbán