Orban: Prihvatio sam poziv Zelenskog za bilateralni sastanak
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Orban: Prihvatio sam poziv Zelenskog za bilateralni sastanak

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas u Budimpešti da je nedavno prihvatio poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se sastanu, ali termin nije utvrđen.

To bi bio njihov prvi sastanak od početka ruskog napada na Ukrajinu.

Na godišnjoj konferenciji za novinare Orban je rekao da se s prijedlogom Zelenskog o sastanku složio tokom njihovog susreta 10. decembra na ceremoniji polaganja zakletve novog predsjednika Argentine Havijera Mileja.

"(Zelenski) je rekao da treba da pregovaramo, a ja sam kazao da ću mu biti na raspolaganju. Moramo samo da razjasnimo jedno pitanje: o čemu", rekao je Orban i dodao da je ukrajinski lider tražio razgovor o želji svoje države da se pridruži Evropskoj uniji.

Odnosi Orbana i Zelenskog su napeti jer je Mađarska više puta blokirala EU da finansijski pomogne Ukrajinu i odbijala je da joj dostavi oružje. Orban se protivio i otvaranju pregovora EU i Ukrajine o prijemu u članstvo i jedan je od rijetkih lidera Unije koji nisu zvanično posjetili Kijev otkako se Ukrajina bori protiv ruske invazije.

Orban je prošle nedjelje na samitu EU uložio veto na usvajanje paketa pomoći Kijevu od 50 milijardi eura. On je prethodno omogućio otvaranje pregovora sa Ukrajinom tako što je napustio salu kada se o tome odlučivalo, na prijedlog njemačkog kancelara. Za usvajanje odluka u EU neophodna je saglasnost svih članica, ali pravila propisuju da se taj zahtjev smatra ispunjenim i u slučaju kada je jedan lider odsutan.

Orban je danas rekao da se njegova vlada i dalje protivi predloženom obimu i vremenskom okviru finansiranja Ukrajine, čime je nagovijestio da će zadržati taj stav i na narednom samitu EU u februaru.

federalna.ba/Beta-AP

Viktor Orbán
Milorad Dodik Viktor Orbán
0 05.04.2024 12:19
Viktor Orbán Banja Luka Banjaluka Peter Szijjarto Mađarska
0 04.04.2024 23:06
Viktor Orbán
0 04.04.2024 22:07
Viktor Orbán Predsjedništvo BiH
0 04.04.2024 20:14
Borjana Krišto Viktor Orbán Bosna i Hercegovina Mađarska
0 04.04.2024 17:53