Orban istog stava o proširenju i nakon sastanka sa liderima EU
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Orban istog stava o proširenju i nakon sastanka sa liderima EU

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas nakon sastanka sa liderima Evropske unije, Francuske i Njemačke da proces proširenja EU mora bez izuzetaka ostati zasnovan na zaslugama. Orban se uoči dvodnevnog samita EU u Briselu sastao sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Mađarski premijer je nakon razgovora na društvenoj mreži X uz fotografiju sa sastanka napisao da je "proširenje proces zasnovan na zaslugama bez izuzetaka!".

Orbanovo protivljenje otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom ali i evropskoj podršci Kijevu od 50 milijardi eura ne slabi iako je EU odmrzla finansijska sredstva Mađarskoj.

EU je juče Mađarskoj odobrila pristup milijardama eura koje joj prije godinu dana blokirala u evropskim fondovima zabrinuta da bi demokratsko nazadovanje Orbanove nacionalističke vlade moglo da ugrozi evropski budžet.

Evropska unija "nije u poziciji" da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom, izjavio je Orban danas uoči dolaska na samit i prije sastanka sa liderima. "Nema razloga da se bilo šta razgovara, jer uslovi (potrebni za otvaranje pristupnih pregovora) nisu ispunjeni", rekao je on.

federalna.ba/Beta

(Kraj)  vas/vla

Viktor Orbán Ukrajina EU