Orban i Putin se sastali u Pekingu uoči samita na desetogodišnjicu inicijative 'Pojas i put'
(Izvor: Reuters)

Orban i Putin se sastali u Pekingu uoči samita na desetogodišnjicu inicijative 'Pojas i put'

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se u Pekingu sa svojim najbližim saveznikom među liderima zemalja članica EU, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Još jednom su potvrdili uzajamnu predanost bilateralnim vezama u jeku međunarodnih napetosti oko rata u Ukrajini, navodi Sky News.

Mađarska, koja se protivila mnogim inicijativama EU da podrži Ukrajinu u otporu prema Kremlju i koja većinu svoje sirove nafte i plina dobiva iz Rusije, nikada se nije htjela suprotstaviti Rusiji i pokušava spasiti bilateralne kontakte, rekao je Orban u poruci Putinu prije foruma u sklopu inicijative 'Pojas i put' u Pekingu.

Oni su se sastali u vladinoj rezidenciji u kojoj je Putin odsjeda prije početka međunarodnog foruma o kineskoj inicijativi.

- Uprkos činjenici da su u današnjim geopolitičkim uslovima mogućnosti za održavanje kontakata i razvoj odnosa vrlo ograničene, ipak nam može biti samo zadovoljstvo što se naši odnosi s mnogim evropskim zemljama održavaju i razvijaju. Jedna od tih zemalja je Mađarska - rekao je Putin Orbanu.

Mađarska ima bliže veze s Rusijom nego s drugim državama EU te se smatra ključnim potencijalnim protivnikom odluke koja bi u decembru trebala biti donesena o tome treba li otvoriti pregovore o pristupanju sa Ukrajinom.

Takva odluka zahtijeva jednoglasnu podršku 27 zemalja članica.

U pokušaju da dobije odobrenje Budimpešte za daljnju pomoć Ukrajini, uključujući početak pregovora o članstvu, Brisel razmatra odmrzavanje milijardi eura za Mađarsku koje su bile zamrznute zbog zabrinutosti oko vladavine prava u toj zemlji, navode visoki zvaničnici EU.

U odgovoru koji je dobio Reuters, Orbanov šef za odnose s medijima Bertalan Havasi rekao je da su Orban i Putin razgovarali o isporukama plina i nafte te o nuklearnoj energiji.

Prema ugovoru iz 2014. godine, koji je dodijeljen bez objavljenog međunarodnog tendera, ruska energetska kompanija Rosatom dobila je priliku da gradi nuklearnu elektranu u Mađarskoj.

Havasi je rekao da je Orban naglasio kako je za Evropu, uključujući Mađarsku, ključno da se ukinu sankcije Rusiji, da stanu borbe u Ukrajini, te da se zaustavi protok izbjeglica. Nije rekao ko je inicirao ovaj njihov posljednji sastanak.

Putin i Orban posljednji put su se sastali uživo 1. februara 2022. godine u Moskvi, samo tri sedmice prije početka ruske invazije na Ukrajinu.

federalna.ba/Fena

Vladimir Putin Viktor Orbán
Vladimir Putin Milorad Dodik
0 21.02.2024 20:31
Vladimir Putin Milorad Dodik
0 21.02.2024 17:16
Milorad Dodik Vladimir Putin Federalni radio
0 21.02.2024 16:34
Milorad Dodik Vladimir Putin
0 21.02.2024 14:24