Orašje konačno dobilo postrojenje za pročišćavanje vode

Danas je na vodocrpilištu u Kostrču pored Orašja u pogon pušten pročistač i postrojenje pitke vode, kojim bi se trebao otkloniti jedan od primarnih problema stanovništva ovog dijela Posavine. Ovo postrojenje građani su dugo čekali jer su zbog nezdrave vode masovno obolijevali od bubrežnih bolesti.

Izgradnja postrojenja za pročišćavanje vode namijenjene za piće, u općini Orašje, na vodocrpilištu Kostrč, započela je 2021. godine. Izvođač radova je bila slovenska firma iz Velenja, uz nadzor sarajevskog Eptisa, a ukupna vrijednost projekta je tri milijuna 638 tisuća i 148 maraka. Svečano je danas pušteno u pogon.

„Mi imamo svi velika očekivanja i naši građani su dugo veće čekali na izgradnju ovog objekta i puštanje. Danas je svečan dan“, kaže Marijan Oršolić, gradonačelnik Orašja.

„Vjerujem da ćemo i dalje financirati proširenje vodovodne mreže u naselja koja to još uvije nemaju. Sad imamo proizvod vodu koje se može ponuditi po fer cijeni svima“, poručio je Đuro Topić, predsjednik Vlade PK.

„Nakon dugo vremena u područjima koji su uvijek izloženi s određenim problemima sa pitkom vodom, dobili tvornicu pitke vode dovoljne kvalitete i količine koja može pokriti ne samo oraški kraj nego i šire“, smatra Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Izgradnja ovog projekta je financirana sredstvima Europske investicijske banke, te malim dijelom novca Posavskog kantona i Fonda za zaštitu okoliša, a od njega se očekuje da iz pitke vode pročisti željezo i mangan, što su primarni uzročnici bubrežnih oboljenja ovog kraja.

„A sad u ovom trenutku s ovim pročistačem nadamo se da takva bolest će bit ne potpuno iskorijenjena ali sveden na jedan minimum minimuma“, kazao je Josip Pejić, mještanin Oštre Luke.

„Ovo je bilo službeno otvorenje ali već petnaest dana ovaj pogon je u u svom radu i već smo mogli primijetiti da voda nije tako žuta“, rekao je Ilija Baotić, mještanin Kostrča.

Ravničarski krajevi su, inače, zbog nekvalitetne vode za piće, poznati po pojavi endemičnih nefroza i oboljenja bubrega kod stanovništva. Ovim će se kvaliteta života podići na višu razinu.

federalna.ba/Miro Sirovina

pročišćivači vode Orašje
Fadil Novalić Posavski kanton Orašje
0 05.07.2022 16:44
Domaljevac Orašje posavina Posavska kuća
0 31.05.2022 16:43
Azra Omerović Orašje maraton
0 16.05.2022 09:59
Divanhana Orašje Magdalena Živković
0 07.03.2022 13:31
Dragan Čović Orašje
0 24.02.2022 23:32