Optužnice protiv četiri saučesnika u ubistvu djevojčice u Skoplju i stanovnika Velesa
(Izvor: Arhiv)

Optužnice protiv četiri saučesnika u ubistvu djevojčice u Skoplju i stanovnika Velesa

Tužilaštvo Skoplje podnijelo je danas skopskom krivičnom sudu optužnice protiv četiri osobe za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg Pančeta Žežovskog prije više od pola godine, dok se za prvoosumnjičenog Ljupča Palevskog istraga nastavlja.

Tužilaštvo je saopštilo da se trojica gone se zbog krivičnih djela otmica i ubistvo, a četvrti, Vanjin otac Aleksandar Đorčevski, tereti se za pomaganje pri otmici svoje kćerke.

Optuženi za saučesništvo u dvostrukoj otmici - djevojčice i muškarca i "ubistvu na svirep način" Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski su u pritvoru u Istražnom zatvoru "Skoplje", dok je Vanjin otac Aleksandar Đorčevski odnedavno u kućnom pritvoru.

Istražni postupak se nastavlja protiv prvoosumnjičenog Ljupča Palevskog Palča koji je polovim maja izručen iz Turske, gdje je uhapšen je 5. decembra prošle u gradu Balikesir, a istraga još traje i protiv osobe koja mu je obezbijedila prevoz prilikom bjekstva u Tursku.

Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski su, po optužnici, "kao saizvršioci, zajedno s još jednim osumnjičenim za kojeg je u toku istraga zbog istih krivičnih djela (Palevskim), planirali otmicu 14-godišnje Vanje Đorđevske da bi člana njene uže porodice prinudili da da novac za otkup".

"Zajednički su 22. novembra 2023. godine u Velesu kidnapovali oštećenog Pančeta Žežovskog, sa namjerom da ga natjeraju da im ustupi svoje vozilo marke 'citroen' kako bi ga iskoristilo za otmicu djeteta u Skoplju" - navodi skopsko tužilaštvo.

Optuženi su "otišli ​​do kuće oštećenog, fizički ga savladali i vezali, zatim stavili u gepek i uputili se na mjesto zvano Rudnik u okolini Velesa, gdje su ga iz koristoljublja i na svirep način s umišljajem ubili pištoljem kalibra devet milimetara".

Potom su 27. novembra 2023. godine optuženi Manev, Kešišov i Videvski i osumnjičeni Palevski, uz pomoć četvrtooptuženog Đorčevskog, oteli djevojčicu na ulazu zgrade u u Skoplju gdje je stanovala.

"Pošto je optuženi otac djeteta prethodno, preko prvoosumnjičenog, dao instrukcije o vremenu kada će devojčica izaći sama da bi krenula u školu, troje optuženih je došlo" na to mjesto, piše u saopštenju Tužilaštva. Oni su šrafcigerom obili ulazna vrata zgrade, a kada je 14-godišnja djevojčica izašla iz lifta, uhvatili su je, savladali i vezali i zaprijetili da ne vrišti jer će pucati, stavili je u vreću za spavanje i automobilom odvezli do mjesta zvanog "Dupki" (Rupe) u selu Brazda.

"Tu su je ubili na svirep način s umišljajem (kako su i planirali) tako što joj je prvoosumnjičeni hicem iz pištolja kalibra devet milimetara nanio prostrijelnu ranu, a optuženi su tijelo zakopali u prethodno iskopanu rupu" - piše u saopštenju skopskog tužilštva.

Zatim su u njivi pored zemljanog puta u ataru sela Brazda zapalili automobil "citroen" veleških registarskih oznaka, za šta je bocu benzina nabavio jedan od optuženih.

"Otac djevojčice pomogao im je da ostvare plan i tereti za pomaganje u krivičnom dijelu otmice" - navodi se u saopštenju.

Tužilac Osnovnog krivičnog suda Skoplje podnio je prijedlog za produženje pritvora trojici optuženih saizvršilaca i mjere kućnog pritvora njihovom pomagaču.

Po tužilaštvu, optužnica protiv Maneva, Kešišova, Videvskog i Đorčevskog  zasnovana na usmenim i materijalnim dokazima o postupanju optuženih. Pošto se nastavlja postupak protiv prvoosumnjičenog Palevskog koji je nedavno izručen iz Turske, javno tužilaštvo ne može da saopšti detalje u vezi sa dokaznim materijalom.

"Postupak se nastavlja protiv još jednog lica za koje se sumnja da je pomoglo prvoosumnjičenom po izvršenju krivičnog djela tako što mu je obezbijedilo prevoz prilikom bjekstva u Tursku. Za to lice su na snazi ranije utvrđene mjere opreza", piše u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Skoplju.

federalna.ba/Beta

Skoplje optužnica ubistvo
Meksiko ubistvo gradonačelnik
0 18.06.2024 10:32
Kantonalni sud Sarajevo optužnica Stari Grad pucnjava
0 14.06.2024 10:38
Elvis Ćustendil Amra Kahrimanović Potvrđena optužnica optužnica
0 07.06.2024 17:11
Amar Ismani ubistvo
0 27.05.2024 12:05
Dragan Spasojević Sud BiH optužnica
0 24.05.2024 12:54