Optužen Semir Škaljo za ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom
(Izvor: Ilustracija)

Optužen Semir Škaljo za ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom

Tužiteljica Tužiteljstva BiH podigla je optužnicu protiv Semira Škalje, rođenog 1989. godine u Zenici, više puta osuđivan, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je, putem društvenih mreža, na zvanični profil Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, uputio poruke prijetećeg sadržaja, uputivši prijetnje po sigurnost diplomatskom osoblju Ambasade, koje je pod međunarodnopravnom zaštitom shodno članku 1. Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju kaznenih djela protiv osoba pod međunarodnom zaštitom, uključujući diplomatske agente.

U optužnici se navodi, da je navedeni optuženi, nezadovoljan činjenicom da je 2017. godine deportovan iz Kraljevine Švedske, upućivao prijetnje po život i sigurnost osoblju ambasade, te je i fizički došao na adresu diplomatskog predstavništva, gdje je tražio da razgovara sa tadašnjom ambasadoricom, u čemu je spriječen od sigurnosnih djelatnika, te su kada je drugi put došao u prostorije ambasade, nakon reakcije službenika osiguranja i obavještavanja policijskog službenika DKPT BiH, policijski djelatnici SIPA, dolaskom na lokaciju lišili slobode optuženog.

Optuženi se tereti da je ozbiljnim prijetnjama da će napasti diplomatsko osoblje i službene prostorije, ugrozio sigurnost osoba pod međunarodnopravnom zaštitom, čime je počinio kazneno djelo-Ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom iz članka 192. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice, Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem devet svjedoka i prilaganjem oko 20 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužeteljstva BiH.

federalna.ba/Fena

Tužilaštvo BiH Društvene mreže Ambasada Švedske