videoprilog Adisa Mujdanovića (Dnevnik 2)

U Brčko distriktu bez značajnijih promjena, prednjače SDA, SNSD i HDZBiH

Rezultati Općih izbora u Bosni i Hercegovini još nisu zvanični. Ali je itekako poznato koje su stranke osvojile najveći broj glasova te ko eventualno ima mogućnost da pregovora o uspostavi vlasti. U odnosu na rezultate prethodnih Općih izbora, značajnije razlike u rezulatima nije bilo. Takva situacija je i u Distriktu Brčko.

Najveću podršku građana i u ovom ciklusu dobile su vodeće nacionalne stranke. Na izbore je izašlo 44 posto građana koji su izabrali one koji će Distrik Brčko u naredne četiri godine predstavljati u državnom i entitetskim parlamentima.

Građani koje smo anketirali na glavnom brčanskom trgu imaju podijeljena mišljenja o preliminarnim rezultatima Opštih izbora u Bosni i Hercegovini:

“Nisam glasao niti bih zato što nam je država u totalnoj propasti.”
“Moj je jedan pobijedio za kojeg sam glasao, ali ne može on kao jedinka, ako nisu ostali složni. Normalno da nema ništa od toga.”
“Nadam se da će biti bolje. Baš zbog toga sam glasala za nekog drugog, ne bi li bilo promjene.”

Lokalna Izborna komisija imala je pune ruke posla. Zbog kompliciranosti izbornog procesa u Distriktu, pojavio se veliki problem s popunjavanjem i radom biračkih odbora koji nisu bili adekvatno obučeni za ovaj posao, a kulminiralo je prilikom prijema izbornog materijala kada su uslijedili ogromni redovi i maratonska čekanja.

“Moraju znati mnogi, a ni poslanici ni članovi Centralne izborne komisije i institucije države nisu znale šta to znači kondominijum, šta to znači dvojna djelatnost ove Izborne komisije, odnosno dva entiteta i sedam nivoa vlasti. Od nas se traži da se uklopimo u vremenske termine koji važe za sve”, ističe Milan Tomić, potpredsjednik Izborne komisije Brčko distrikta BiH.

U odnosu na izbore 2018. godine, značajnija promjena u Brčko distriktu se nije desila. SDA, SNSD i HDZBiH prednjače po broju glasova za sve nivoe vlasti, jedino je u izboru za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda ovaj put pobijedio kandidat opozicije Denis Bećirović. U Parlamentu FBiH putem kompenzacijske liste trebao bi se naći jedan kandidat s područja ove lokalne zajednice.

“Treba mnogo čvršće povezivati Brčko distrikt i Federaciju, jer je to bogatiji dio Bosne i Hercegovine. Moramo otkočiti projekte koji su od ranije planirani i pokrenuti ih s mrtve tačke. Moramo graditi nove projekte”, kaže Rasim Smajlović, kandidat NiP-a za Parlament FBiH.

Brčko distrikt će u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ponovo predstavljati Mladen Bosić iz SDS-a kao i Petar Đokić iz SP-a u Narodnoj skupštini RS-a, koji su osvojili direktne mandate. Ono što posebno bode u oči i u Distriktu je blizu 8.500 nevažećih glasačkih listića, što je 8,56% od ukupnog broja birača. Oko 14.000 građana uopšte nije imalo pravo glasa jer ne posjeduju entitetsko državljanstvo.

federalna.ba

Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH Opći izbori 2022 Opći izbori u BiH
Brčko distrikt BiH BKZ Preporod SPKD Prosvjeta HKD Napredak
0 02.02.2023 22:26
vodostaj Sava Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH
0 26.01.2023 22:20
Brčko distrikt BiH Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
0 19.01.2023 19:40
Brčko distrikt BiH Skupština Brčko distrikta BiH
0 18.01.2023 16:43
autoput Brčko distrikt BiH
0 15.01.2023 18:38
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko spomenik
0 12.01.2023 22:50