Opsežne sigurnosne mjere u Eagle Passu prije Trumpove posjete meksičkoj granici

Bivši američki predsjednik Donald Trump danas će posjetiti Eagle Pass na meksičkoj granici Teksasa, a tim povodom su na tom području poduzete opsežne sigurnosne mjere.

Sigurnosne tačke koje su postavili američka nacionalna garda i federalni agenti kontrolišu oklopna vozila. Niko ne može da uđe u prostor gdje će biti upriličena posjeta, osim registrovanih novinara koji dolaze u region da prate Trumpove programe.

U međuvremenu, snimci iz zraka pokazali su da neregularni migranti i dalje pokušavaju preći sjevernoameričku stranu granice između El Pasa i Ciudad Juareza u Meksiku.

Teksaška vlada nastavlja da povećava sigurnost na granici između El Pasa i Ciudad Juareza, s novom metalnom barijerom koja se već proteže više od 2,5 kilometra preko Rio Grandea.

Nacionalna garda Teksasa pojačava barijere bodljikavom žicom. Kako bi spriječila neregularni ulazak migranata u Sjedinjene Američke Države, republikanska vlada Grega Abbotta je 20. decembra 2022. godine, kroz operaciju Lone Star (OLS), počela postavljati bodljikave žice duž granice od kolonije Felipe Angeles do okoline Libramientoa.

Imigraciona kriza dovela je do krize između savezne vlade i državnih vlasti u Teksasu na čelu s republikanskim guvernerom Gregom Abbottom, koji je sve veći priliv migranata nazvao invazijom i podigao bodljikavu ogradu prkoseći Vrhovnom sudu i administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.

Sa otprilike 1.931 kilometrom američko-meksičke granice u Teksasu, država je ključna pristupna tačka za migrante. Republikanska stranka i vodeće ličnosti poput bivšeg predsjednika Donalda Trumpa podržale su Abbotta i pozvale na donošenje strogih zakona protiv migracija.

federalna.ba/AA

 
Meksiko Donald Trump posjeta